Президентът на Азербайджан защити ролята на мултикултурализма

Илхам Алиев

Съхраняването и развитието на културното многообразие е единственият начин да се гарантира сигурността в съвременният свят, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев, цитиран от ТАСС. Той говори при откриването на Четвъртия световен форум за междукултурния диалог в столицата Баку.

"Без културно разнообразие светът ще бъде опасно място. Актуалността на диалога между културите, на мултикултурализма в сегашния момент значително нараства, защото в света се забелязват тревожни тенденции, които водят не към диалог, а към отчуждение", каза Алиев. Според него "войните и конфликтите в света възникват поради това, че представителите на различните религии не се разбират един-друг".

Той даде за положителен пример своята страна, в която "представители на различни народи и религии живеят в мир, което свидетелства, че политиката на мултикултурализъм може да бъде успешна".

Президентът на Азербайджан призова към обединение на усилията, за да се докаже на скептиците, че съществуването на различни култури е реално. Според него няма позитивна алтернатива на мултикултурализма, а алтернативата е расизъм, ксенофобия и дискриминация. В този контекст той постави въпроса за отговорността на политиците и посочи, че опитите на някои политици да получат по-голяма подкрепа, като застъпват националистически възгледи, са проява на безотговорен подход.

Радикализмът и екстремизмът процъфтяват там, където образованието е слабо. Социалното равенство, върховенството на закона, силното образование, диалогът - това е рецептата за борба с радикализма", подчерта Алиев.

Четвъртият световен форум за междукултурния диалог преминава под девиза "Развитието на междукултурния диалог: нови възможности за сигурността на човека, мира и устойчивото развитие".

От министерството на културата и туризма на Азербайджан съобщиха, че в двудневния форум под патронажа на президента на страната участват над 800 представители на политическия, творческия и научния елит от 120 страни, както и 50 международни организации. България е представена от вицепрезидента Илияна Йотова.

Официални партньори на събитието са ЮНЕСКО, Алиансът на цивилизациите при ООН, Съветът на Европа, Световната туристическа организация, Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН. Известни политици, държавни дейци и учени ще обсъдят тенденциите на развитието на диалога между културите, проблеми на защитата на общочовешките ценности на фона на съвременните глобални предизвикателства, противодействието на екстремизма, борбата с тероризма.

В рамките на форума ще се състоя около 40 сесии и други мероприятия, посветени на въпросите на използването на културата като своеобразна "мека сила" за гарантирането на сигурността. Една от специалните сесии ще бъде посветена на образованието на девойките като средство срещу насилствения екстремизъм, а друга - на ролята на парламентите в изграждането на културни мостове между цивилизациите. Планирана е и отделна среща на министрите на културата на страните участнички във форума.

Първият Световен форум за междукултурния диалог се състоя в Баку през 2011 г. и се провежда веднъж на всеки две години.

Споделяне

Още от Свят