Президентът на Байерн призна, че е укрил не 3,5 млн., а 18,5 млн. евро от данъци

Президентът на Байерн призна, че е укрил не 3,5 млн., а 18,5 млн. евро от данъци

Президентът на Байерн (Мюнхен) Ули Хьонес е укрил много по-голяма сума данъци от онази, за която го обвинява прокуратурата. Това стана ясно в понеделник, когато беше даден ход на делото срещу него в районния съд в Мюнхен, съобщават осведомителните агенции.

Досега Хьонес бе овнинен за 3,55 милиона евро, като според прокуратурата той "чрез седем самостоятелни действия срещу данъчните органи е дал неточна или непълна информация и по този начин е намалил данъчните си задължения". В периода 2003-2009 година Хьонес укрил 33.5 милиона евро в швейцарска банка, без да декларира средствата, придобити на капиталовия пазар.

В понеделник обаче адвокатът му Ханс Файген заяви пред съда, че в периода между 2002 и 2009 г,. президентът на ФК Байерн е трябвало да плати още 15 млн. евро на хазната. Така укритата сума вече става 18,5 милиона евро.

Хьонес сподели, че е участвал в спекулативни сделки, като за целта през 2004 година е открил втората си сметка в швейцарската банка.

"В началото сумите бяха от порядъка на 50 000 щатски долара, а след това ставаха по-големи. Научих бързо как стават нещата и бързо постигнах успех. Това си беше чист адреналин. От 2005 до 2006 година залагах най-много, сумите бяха неописуеми. Имах си пейджър, чрез който следях курсовете. Залагах здраво, бях напълно луд", призна Хьонес, цитиран от sport1.de.

"Аз укривах данъци и съм наясно, че самопризнанието ми няма да промени нещата. Доволен съм, че сега всичко е прозрачно и че се поставя на масата. Наясно съм, че мога да си помогна само, ако бъда напълно честен", добави президентът на европейския клубен футболен шампион.

"Не съм дошъл тук, за да хленча. Ако бях решил още преди да направим нещата правилно, сега нямаше да стоим тук. След като сам си признах за тези сметки, получавах смъртни заплахи, нямаше връщане назад. Но аз не съм социален паразит, дал съм 5 милиона евро на социални институции, платил съм 50 милиона евро данъци", каза. Хьонес

Той е заплашен със затвор до 10 години, като прокуратурата в Мюнхен иска 7-годишна ефективна присъда.

Днешното му признание променя всичко, защото сега изглежда почти невъзможно Хьонес да се измъкне с присъда с изпитателен срок, смята Кристиан Хьол, адвокат по наказателно данъчно и търговско право, цитиран от германския икономически всекидневник "Ханделсблат".

Досега поне теоретично все още бе възможно Хьонес да се размине с пробация, ако бе успял да докаже, че е подал навреме доброволната нова декларация, а погрешната информация в допълнителната декларация е направена не от него, а от счетоводител. Но колкото по-високо става данъчното задължение, толкова по-неправдоподобно изглежда съдът да намери смекчаващ фактор, който да опази Хьонес от затвора.

Все пак адвокатът Хьол допуска, че признанието точно преди началото на процеса би могло да бъде стратегически опит за отбрана. Хьонес би могъл да се надява, че съдът ще признае и интерпретира като смекчаващо вината обстоятелство факта, че той наистина разкрива всичко - дори и спекулативните печалби, направени през 2002 г., провинението за които би могло да бъде с отминала давност.

За наличието на подобна стратегия за отбрана говори яростното изражение на Хьонес и изказването му, че „не иска да се изкара ангел, но искал да покаже, че се е превърнал в честен спрямо данъчната система гражданин“.

Президентът на Байерн ще научи съдбата си в четвъртък, когато съдът ще обяви решението си.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт