Президентът на банката на Ватикана разследван за пране на пари

Президентът на банката на Ватикана, която носи наименованието Институт по религиозните дела (ИРД), Еторе Готи Тедески е разследван от Римската прокуратура за нарушаване на закона срещу прането на пари, предаде Франс прес, като цитира италианската информационна агенция АНСА. Иззети са 23 милиона евро на банката на Ватикана.

Разследван е и друг висш служител на банката, добавя АНСА.

Двамата са заподозрени, че са нарушили клауза на италиански закон срещу прането на пари от 2007 г., който изисква да бъдат описвани извършителят, целта и естеството на всяка финансова операция. Следователно те не са заподозрени в пране на пари по същество, а в премълчаване на самоличността на извършители на финансови операции.

С превантивна цел финансовата полиция иззе 23 милиона евро на ИРД, депозирани в друга банка.

Вестник "Република" писа през юни, че банката на Ватикана е заподозряна в изпиране на пари и че Римската прокуратура разследва случая.

ИРД, който управлява парите на католическите религиозни ордени и асоциации, е структура, която се ползва с екстериториалността на папската държава и следователно не е длъжна да спазва законите, регулиращи дейността на италианските финансови институции, отбелязва Франс прес.

Според "Република" правосъдието установило, че банката управлява сметки в италиански финансови институции без име на титуляра, носещи само инициала ИРД. В една от тези сметки, открита през 2002 г., за две години преминали 180 милиона евро, добавя "Република".

"Хипотезата на следователите е, че лица с фискален адрес в Италия използват ИРД като параван, за да прикриват данъчни измами или укриване на доходи", добавя италианският вестник.

Преди около година собственик на ИРД стана Еторе Готи Тедески, представител в Италия на испанската група Сантандер. Тедески, специалист по финансова етика, бе избран, за да сложи в ред сметките на ИРД, отбелязва Франс прес.

През 1981-1982 г. банката на Ватикана бе по първите страници на вестниците като главен акционер на най-голямата италианска частна банка Амброзиано, която обяви банкрут с цел измама, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес