Президентът на Чехия се обяви в защита на традиционните електрически крушки

Президентът на Чехия се обяви в защита на традиционните електрически крушки

Президентът на Чехия Вацлав Клаус, известен като евроскептик и голям критик на Евросъюза, се обяви срещу преминаването от традиционните електрически крушки към енергоспестяващи лампи. Той обяви, че възнамерява да използва и занапред у дома си обикновените крушки, предаде БГНЕС.

Според решение на ЕС от 1 септември във всички страни членки на Евросъюза е прекратено производството на обикновените електрически лампи с нагряваща се жичка.

"Ние сме свободни хора, искаме да се възползваме от останките свобода в днешна Европа и можем сами да решаваме каква лампа искаме: онази, която свети по-добре или не така ярко, потребява повече или по-малко енергия", цитира чешкото радио изказване на президента при откриване на изложба в Ческе Будейовице.

Той се зарече, че вкъщи както и досега ще продължи да използва класическите крушки. Искам да похваля съпругата си, която с най-голямо удоволствие купи огромен брой класически лампи. Надявам се до края на живота си да използвам тези великолепно светещ топки, към които съм привикнал не само аз, казва Вацлав Клаус.

Производството на електрически крушки от 100 вата бе прекратено през 2009 г., а миналата година производители в държавите от ЕС престанаха да пускат лампи от 60 вата. Сега е спряно производството на лампи с мощност 40 вата.

Споделяне

Още от Свят