Президентът на Чехия "затвори вратите" на Пражкия замък за посланика на САЩ

Милош Земан

Чешкият президент Милош Земан каза, че няма да приема в своята официална резиденция посланика на САЩ в Прага Андрю Шапиро след недопустимите според него коментари на дипломата за решението му да присъства в Москва на тържествата по случай победата във Втората световна война, предаде Ройтерс.

"Вратите на Пражкия замък са затворени за посланик Шапиро", заяви Земан. "Не мога да си представя чешкият посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува", каза той. "Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина", заяви Земан.

Президентски говорител каза пред местни медии, че Шапиро все пак може да присъства на обществени събития в Пражкия замък.

Американският посланик заяви наскоро по чешката телевизия, че присъствието на Земан като единствения държавен лидер от Европейския съюз на тържествата в Русия би било недалновидно.

Президентът на Чехия, който има предимно церемониални функции, често се отклонява от общия курс в ЕС във връзка с Украйна и критикува санкциите срещу Русия. Чешкото правителство, което е отговорно за външната политика, обаче напълно се придържа към линията на общността, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?