Президентът на Чили осъди полицейското насилие срещу демонстрантите

Себастиан Пинера

Президентът на Чили Себастиан Пинера за първи път осъди полицейското насилие, извършвано срещу участниците в социалните протести, избухнали на 18 октомври, предаде Франс прес.

"Имаше прекомерна употреба на сила, бяха извършени злоупотреби или престъпления, не бяха спазвани правата на всички", призна чилийският държавен глава в телевизионно обръщение. Той стори това след четири седмици на безпрецедентни протести, при които загинаха 22 души, включително пет в резултат на намесата на силите на реда, а над 2000 бяха ранени.

"Няма да има безнаказаност, нито за тези, които са извършили крайно насилствени действия, нито за тези, които са извършили /.../ злоупотреби", добави Пинера, визирайки от една страна разрушенията, причинени от най-радикалните демонстранти, и от друга - насилието, извършено от силите на реда по време на демонстрациите.

Протестите избухнаха в столицата Сантяго, след като властите обявиха, че повишават цената на билета за градското метро. Впоследствие антиправителствени демонстрации обхванаха и други населени места и прераснаха в масови безредици. Демонстрантите започнаха да настояват също за дълбоки структурни реформи на ултралибералния икономически модел на развитие на страната.

В края на октомври Пинера обяви извънредно положение и комендантски час в столицата и редица други градове. Президентът също така отмени повишението на цените на билетите за обществения транспорт и обяви редица мерки за социално подпомагане на населението, включително увеличаване на пенсиите и намаляване на тарифите за електроенергията.

На 15 ноември политическите партии постигнаха в парламента историческо споразумение за организиране на референдум през април 2020 г., за промяна на конституцията, наследена от диктатурата на Аугусто Пиночет /1973-1990/ и обвинявана за поддържането на силно неравенство в чилийското общество.

Споделяне

Още от Свят