Президентът на Доминиканската република посредничи за диалог във Венецуела

Президентът на Доминиканската република Данило Медина

Президентът на Доминиканската република Данило Медина се срещна в сряда вечер с представителите на правителството и опозицията на Венецуела, които пристигнаха в Санто Доминго по негова покана, за да обсъдят възможностите за подновяване на диалога, предадоха информационните агенции.

Правителството бе представлявано на срещата от председателя на новоизбраната Конституционна асамблея Дулси Родригес и нейния брат - шефа на столичната община Либертадор Хорхе Родригес. От опозицията в преговорите участваха Тимотео Самбрано и Луис Флоридо.

Посредник между властите във Венецуела и опозицията, освен Медина, е бившият испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро.

След пристигането си в доминиканската столица Хорхе Родригес каза, че целта на правителството е "да проведе преговори, да постигне споразумение и да разреши противоречията". В същото време опозицията заявява, че няма да поднови диалога с правителството, докато не бъдат изпълнени редица условия, които включват освобождаване на политическите затворници, определяне на дата за президентски избори през следващата година, и уважаване на решенията на парламента, мнозинство в който има опозиционната коалиция "Блок на демократичното единство".


Преговорите за уреждане на политическата криза във Венецуела ще продължат днес в Санто Доминго - столицата на Доминиканската република, съобщи пред журналисти късно снощи Данило Медина.

"Ние се запознахме с гледните точки на двете страни относно ситуацията във Венецуела и сега работим над дневен ред на преговорите, които ще способстват за решаване на кризата", съобщи той след 4-часовата среща, състояла се в сградата на доминиканското министерство на външните работи. Медина подчерта, че "страните демонстрират голямо желание да постигнат споразумение".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят