Президентът на ЕБВР впечатлен от мерките за привличане на инвестиции в България

Бойко Борисов и Сума Чакрабарти

"Впечатлен съм от мерките, които сте взели, за да привличате инвестиции. Нещата в България се движат в правилната посока. Инвестициите в инфраструктурни проекти са много важни и ние искаме да помагаме на страната ви за още по-успешно усвояване на еврофондовете". Това заяви президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти по време на срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, цитиран от правителствената пресслужба.

Двамата са обсъдили въпроси от финансите, еврофондовете, инфраструктурата и енергийната ефективност.

По време на разговорите премиерът е запознал Сума Чакрабарти с икономическата ситуация в страната, с финансовата политика, водена от правителството, и със степента на усвояване на еврофондовете. Премиерът Борисов е информирал президента на ЕБВР, че когато кабинетът започна своя мандат, средствата по европейските програми за страната ни са били спрени от Брюксел.

"Към този момент нямаме нито една спряна програма, а процентът на грешки при усвояването е под 2 на сто при средно 5% за ЕС за 2011 г. Считам, че до края на годината ще постигнем между 40 и 45 процента усвояемост", е заявил Борисов.

"Предприели сте смели мерки и финансовият Ви екип трябва да бъде поздравен. На макро ниво страната ви показва как точно трябва да се случват нещата. Сигурен съм, че съвсем скоро ще берете плодовете от финансовата си дисциплина", е казал още президентът на ЕБВР. Той е изтъкнал добрия кредитен рейтинг на страната ни и е определил като много успешна сделкатас българките еврооблигации.

Сума Чакрабарти е на двудневно посещение в България по покана на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който също присъства на срещата. Преди това гостът и домакинът му проведоха отделна среща.

Споделяне

Още от България