Президентът на Германия пристига на визита у нас

Йоахим Гаук
Повече германски инвестиции в България, засилване на двустранния търговски обмен, развитие на културните връзки, както и партньорството между двете държави в ЕС и НАТО се очаква да бъдат сред акцентите в разговора на президента Росен Плевнелиев и колегата му Йоахим Гаук. 
 
Президентът на ФРГ ще бъде на държавно посещение у нас по покана на Росен Плевнелиев от 22 до 24 юни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Двамата президенти ще проведат среща "на четири очи" на "Дондуков" 2, по време на която ще бъдат разменени висши държавни отличия. Росен Плевнелиев ще бъде удостоен с "Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия", а Йоахим Гаук - с орден "Стара планина" с лента.
 
За по-късно са насрочени пленарните разговори на официалните делегации, след което двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция в Гербова зала.
 
В рамките на държавното посещение Йоахим Гаук ще се срещне също с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов.
 
На 23 юни гостът ще изнесе лекция "Германия-България - партньори в Европейския съюз" в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", след което двамата президенти ще участват в дискусия със студенти и ученици.
 
Предвидено е Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук да открият българо-германски бизнес-форум. Включено е и посещение на Рилския манастир.
 
На 24 юни двамата държавни глави ще участват в  дискусия "Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими" в Централния военен клуб в столицата.
 
По-късно през деня в Пирдоп Плевнелиев и Гаук ще се запознаят с производствения процес на завода на фирма "Аурубис" в България.  
Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?