Президентът на Хаити подаде оставка и напусна странатаю

Президентът на Хаити Жан-Бертран Аристид подаде оставка и напусна страната, поддавайки се натиск от страна на бунтовниците у дома и дипломати в чужбина, предадоха агенциите. Информацията бе потвърдена от САЩ и френското външно министерство.

От три седмици Хаити е в хаос, след като бунтовници се обявиха за оставката на президента, превзеха втория и третия по големина градове и се отправиха към столицата Порт-о-Пренс. Франция и Съединените щати неколкократно призоваха Аристид да се оттегли.

Преди да отпътува от страната си, Аристид е подписал пред свидетели декларация, с която подава оставка от поста държавен глава. Според информацията на агенциите, вече бившият президент на Хаити е отпътувал за Доминиканската република, а впоследствие се кани да поиска убежище в Мароко, Тайван и Панама.

След заминаването на прецидента, в столицата на Хаити Порт-о-Пренс са избухнали безредици и сблъсъци.

Американската администрация приветства решението на Жан-Бертран Аристид да се оттегли от властта, предаде АП. Това решение е в интерес на народа на Хаити, е казал представител на администрацията, запазил анонимност.

Френският министър на външните работи Доминик дьо Вилпен призова да се сложи край на боевете в Хаити, както и за необходимостта от спешна хуманитарна помощ.

Министърът се обърна към всички политически сили в Хаити, които желаят възстановяването на мира и които отхвърлят насилието. При пристигането си във Фукуока, Япония, Дьо Вилпен подчерта, че е необходимо да се организира спешна хуманитарна помощ за населението на острова.

Споделяне

Още от Свят