Президентът на Индонезия потвърди плановете за преместване на столицата

Едно от честите наводнения в Джакарта

Индонезийският президент Джоко Видодо потвърди днес, че се планира столицата ще бъде преместена от Джакарта на остров Борнео, предаде ДПА.

"Столицата на нашата страна ще се премести на остров Калимантан. Мястото може да бъде в Централен Калимантан, Източен Калимантан или Южен Калимантан", заяви президентът в Туитър, използвайки индонезийското име на Борнео.

"Всички аспекти се проучват обстойно, така че решението ще бъде в съответствие с нашата национална визия за следващите 10, 15, 100 години", каза той.

Правителството посочва уличните задръствания, честите наводнения и потъването на земята в Джакарта като главни съображения за преместването на столицата.

Около 40 процента от Джакарта сега е под морското равнище и продължава да потъва.

Според правителството икономическите загуби от задръстванията в Джакарта се оценяват на 7 милиарда долара годишно.

Джакарта има 10 милиона жители, а заедно със сателитните градове около нея населението в столичния район достига 30 милиона души.

Сред вероятните места за новата столица се обмислят град Паланкарая и район близо до богатия на петрол Баликпапан.

Експерти казват, че за разлика от други части на Индонезия, по-голямата част от Борнео не е предразположена към земетресения и вулканични изригвания.

Правителството иска да започне преместването до 2024 г., в края на втория петгодишен мандат на Джоко Видодо.

Министърът на планирането на националното развитие Бамбанг Броджонегоро заяви по-рано тази година, че преместването на столицата може да струва 33 милиарда долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?