Президентът на Ингушетия ранен при покушение

Президентът на Ингушетия ранен при покушение

Президентът на кавказката република Ингушетия Юнус-Бек Евкуров бе тежко ранен при покушение в понеделник сутринта в Назрани, предадоха световните агенции.

При взрив на паркиран на президентския кортеж автомобил, зад чийто волан се е намирал терорист-камикадзе, Евкуров е получил тежка черепно-мозъчна травма, има и счупени ребра. Мощността на взрива се изчислява на 70 кг в тротилов еквивалент. По други данни става въпрос за 200 кг експлозив.

Загинал е на място един от охранителите на президента, шофьорът му по-късно починал в болница от раните си. Двама други, в това число и по-малкият брат на Евкуров, са ранени.

Състоянието на Евкуров е стабилизирано след операция, но остава тежко, лечението ще бъде продължено в Москва.

За временно изпълняващ задълженията на президента на Ингушетия е бил назначен Рашид Гайсанов.

Увайс Евкуров е в реанимация в тежко състояние, заяви съветникът на държавния глава на република Ингушетия Муса Плиев, опровергавайки разпространени веднага след инцидента информации за смъртта на Увайс.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев е възложил на министерството на вътрешните работи и на Федералната служба за сигурност да проведат разследване на атентата. Следователите смятат, че покушението е дело на членове на незаконна въоръжена групировка, чиято цел е дестабилизация на републиката, заяви представителя на прокуратурата Владимир Маркин, цитиран от “Интерфакс“.

Самият Медведев свърза атентата срещу Евкуров с дейността на президента на съседната република – Чечения, Рамзан Кадиров, срещу бандитските групи и по засилването на реда там.

Покушението над президента на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров е свързано с неговите действия срещу екстремистите, смята първият заместник-председател на комисията по сигурност в Държавната дума (долната камара на руския президент) Михали Гришанков, съобщи ББС.

На 10 юни в хода на продължаваща от 16 май съвместна специална операция от вътрешните министерства на Чечня и Ингушетия, в граничния район между двете републики, са убити 26 екстремисти.

"Ние им предложихме да се предадат и те имаха тази възможност, но не го направиха. Специалната операция ще продължи докато не бъде прочистен граничния район", заяви тогава Евкуров.

На 13 юни бившият вицепремиер на Ингушетия Башир Аушев бе убит при въоръжено нападение в Назран. Нападателите са обстреляли автомобил, в който е пътувал Аушев. В резултат на нападението той е бил ранен, след което е починал в болница. На 14 юни неизвестни нападатели атакуваха кортежа на кмета на столицата на Ингушетия, Нзаран, Байал Оздоев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят