Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се оттегли от поста

Масуд Барзани

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се оттегли от поста и остави на племенника си Нечирван Барзани помиряването с централното правителство в Багдад, с регионалните съседи и съперническите кюрдски партии след неуспелия референдум за независимост, предаде Ройтерс.

Нечирван Барзани, дългогодишен премиер на кюрдския автономен район, сега ще бъде основната фигура в управлението на района, казаха в сряда кюрдски висши представители.

"Премиерът ще е ключовата личност през този преходен период", каза бившият иракски външен министър Хошияр Зебари, който сега е съветник на кюрдското правителство и висш член на управляващата Демократична партия на Кюрдистан.

Седемдесет и една годишният Масуд Барзани управляваше кюрдския автономен район с твърда ръка от 2005 г. В този период районът процъфтяваше, докато в останалата част на Ирак вилнееше гражданска война.

В неделя обаче президентът обяви, че от 1 ноември се оттегля, след като референдумът за независимост на 25 септември накара централното правителство да изпрати войски да си върнат контролираните от кюрди територии извън автономния им район.

Референдумът и реакцията на централното правителство разкриха дълбоките разногласия между самите кюрди. В речта, с която обяви, че се оттегля, Масуд Барзани обвини политическите си съперници в държавна измяна, тъй като са отстъпили територия без бой.

Петдесет и една годишният Нечирван Барзани, който за първи път бе премиер от 2006 до 2009 г., е смятан за не толкова поляризираща фигура, тъй като поддържа по-топли отношения със съперническите кюрдски партии от чичо си.

Той има също близки работни отношения с турския президент Ердоган, който подкрепи Багдад в спора на правителството с кюрдите след референдума.

В неделя кюрдският регионален парламент гласува за разпределяне на президентските правомощия между парламента, съдебната власт и правителството до произвеждането на парламентарните и президентските избори. Първоначално изборите бяха насрочени за 1 ноември, но миналия месец бяха отложени за догодина.

Преди референдума за вероятен заместник на Масуд Барзани бе сочен синът му Масрур, но той беше ощетен поради подкрепата си за вота за отцепване, вгорчил отношенията с Багдад и регионалните сили, които бяха против.

В понеделник САЩ поздравиха Масуд Барзани за оттеглянето му и заявиха, че ще работят активно с Нечирван Барзани и неговия заместник Кубад Талабани.

Като премиер Нечирван Барзани изигра централна роля за сключването на петролните сделки на полуавтономния район, които сега са застрашени, след като на 16 октомври централните власти си върнаха спорните територии, включително богатия на петрол град Киркук.

Макар вече да не е президент, Масуд Барзани няма да се оттегли от обществения живот, казаха правителствени представители. В телевизионното си обръщение в неделя той каза, че ще си остане пешмерга (кюрдски боец) и ще продължи борбата за дългогодишната мечта на народа си за независимост. Той ще остане също ръководител на управляващата партия и член на Висшия политически съвет - неправителствен орган, създаден след референдума.

Споделяне

Още от Свят