Президентът на Иракски Кюрдистан подкрепя номинирания за премиер на Ирак Абади

Президентът на автономния Иракски Кюрдистан изрази подкрепата си за номинирания за премиер на Ирак Хайдер ал Абади, предаде ДПА като цитира съобщение на канцеларията му. Президентът Масуд Барзани, който е кюрд, късно снощи се обадил по телефона на Абади и го уверил в пълната си подкрепа. Пожелал му успех в сформирането на ново национално правителство с участието на всички елементи в иракското общество, заявили от регионалното президентсво.

ДПА отбелязва, че съобщението за подкрепата на Барзани идва в момент, когато досегашният премиер Нури ал Малики претърпя нов удар в опитите си да запази премиерския пост. Късно снощи неговата партия Ислямски призив (Дауа) - една от най-големите шиитски партии в Ирак - разпространи изявление, в което разкри, че е предложила Абади за премиер след като се е консултирала с върховния шиитски духовен водач в Ирак аятолах Али ал Систани.

Същевременно Белият дом призова Малики да спазва демократичния процес и да отстъпи поста си на приемник, който да обедини страната, предаде Франс прес. "Той трябва да спазва процеса. Нищо не е било налагано отвън, изборът е направен от иракчаните", заяви помощник-съветникът на президента Обама за националната сигурност Бен Роудс.

"Белият дом много ще се радва да види ново правителство на власт. През последните години иракчаните не работеха заедно. Не се обърна достатъчно внимание на сунитското население. Това доведе до загуба на доверие в някои региони на Ирак и сред иракските сили за сигурност", заяви Роудс.

В понеделник президентът Обама изрази подкрепа за новия иракски премиер Хайдар ал Абади и призова Малики, без да го споменава поименно, да отстъпи властта по мирен път.

Вчера Малики показа, че решил да остане на власт, докато излезе на решението на сезирания от него Федерален съд.

Шансовете му за успех обаче изглежда не са големи независимо от решението на съда, тъй като Малики загуби твърде много съюзници, опитвайки се да се задържи на власт, смятат анализатори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят