Президентът на Иран нареди освобождаване на всички задържани при протестите студенти

Хасан Рохани

Иранският президент Хасан Рохани е наредил да бъдат освободени всички студенти, задържани миналата седмица при вълната от протести срещу управляващата върхушка в страната, съобщи министърът на науката Мансур Голами, цитиран от ДПА.

"След консултации с вътрешния министър и с шефа на тайните служби, президентът нареди да бъдат освободени всички студенти в рамките на 24 до 48 часа", посочи той след заседание на правителството.

До 3700 демонстранти вероятно са били арестувани след протестите в редица градове в Иран. Не е ясно колко от тях са студенти, но според непотвърдени съобщения са над 100.

 

Същевременно кметството на Техеран одобри идеята за създаване на специален парк за протести, съобщи агенция Мехр. Това е станало на заседание, посветено на неотдавнашните големи протестни акции в Иран.


Новият парк ще бъде открит скоро в един от районите на столицата и там всички желаещи ще могат да се изказват пред публика по всяка вълнуваща ги тема. Очаква се новият техерански парк да бъде нещо като прочутия Хайд парк в Лондон с ъгъла на ораторите.

Протестните акции срещу повишаването на цените започнаха в Иран на 28 декември и обхванаха редица градове. При сблъсъците със силите на реда загинаха 20 души, включително и полицаи.

 

На 3 януари командващият на влиятелния Корпус на гвардейците на ислямската революция Мохамад Али Джафари обяви, че протестите са приключили с "поражение на метежниците". Според него в тях са участвали не повече от 15 хиляди души в цялата страна.

Споделяне

Още от Свят