Президентът на Израел благодари за спасяването на българските евреи

Президентът на Израел благодари за спасяването на българските евреи

Над 100 млн. долара е стокообменът между България и Израел през 2005 г, но между двете държави съществува огромен неизползван потенциал. Около това становище се обединиха президентите на двете страни - Георги Първанов и Моше Кацав в понеделник при откриването на българо-израелски бизнес форум в София.

Това е второ посещение на израелски държавен глава от 1991 г., когато у нас беше президентът Хаим Херцог.

Акцент на посещението на Моше Кацав бе подписаното в неделя споразумение за отмяна на визите между България и Израел за посещения до 90 дни.

Първанов даде висока оценка за темповете на сътрудничество между двете страни и подчерта, че един от стимулите на този диалог и активното интегриране на българските евреи и тяхната обществена роля у нас. Българският президент посочи, че разговорите са били ориентирани не толкова към миналото, в което има достатъчно ярки факти, колкото към бъдещето.

"Вярвам, че контактите, които се очертават с сферата на бизнеса, ще допринесат за подобряване както на инвестиционния процес между двете страни, така и на стокообмена", подчерта той.

Премиерът Сергей Станишев даде обяд в чест на гостуващия у нас израелски държавен глава.

Министър-председателят подчерта доброто чувство на българския народ към евреите по целия свят. От името на израелския народ гостът благодари за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, като подчерта, че България е единствената страна в Европа, а и в света, която в пълна степен е използвала възможностите за това.

Развитието на политическия диалог, перспективите за разширяване на търговско-икономическите връзки и пълноценното оползотворяване на потенциала в инвестиционното сътрудничество, са били сред темите на разговора на израелският президент с председателя на Народното събрание Георги Пирински.

Спасяването на българските евреи е сърцевината на приятелските отношения между двата народа, е заявил Пирински. Той е уверил гостите, че Народното събрание пази жив спомена за този величав епизод от историята ни, защото тъкмо тук, зад стените на парламента заместник-председателят на 25-то

Народно събрание Димитър Пешев е разгърнал своята инициатива, събирал е подписи и е надигнал решителен глас против изпращането на евреите в хитлеристките лагери на смъртта.

"С дълбока благодарност и признателност за стореното от Димитър Пешев, от парламента и от народа на България за спасяването на българските евреи", написа в почетната книга на Народното събрание израелският президент Моше Кацав. Той поднесе цветя на паметната плоча пред сградата на парламента.

Президентът на Израел бе посрещнат топло и в софийската синагога, където се срещна с представителите на еврейската общност у нас.

Българската еврейска общност винаги е била дълбоко ционистка общност и вие сте не само сред братя и сестри, но и сред горещи привърженици на Държавата Израел, заяви в приветствието си Емил Кало, председател на организацията на евреите в България "Шалом".

Моше Кацав им подари традиционен еврейски рог - шофар - символ на независимостта на Израел.

Още от България