Президентът на Казахстан разпусна парламента

Президентът на Казахстан разпусна парламента

За разпускането на долната камара на парламента, съобщи в сряда президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, предаде руската агенция РИА Новости.  Предсрочните избори са насрочени за 18 август 2007 г.

Решението е в резултат на отправената по-рано молба от депутатите към държавния глава. Те заявиха, че поправките в конституцията на страната, предприети по инициатива на президента и отнасящи се до работата на парламента, трябва да влязат в сила по-бързо. Според закона обаче те могат да заработят през 2009 г., след провеждането на  редовните парламентарни избори и сформирането на нов състав на казахстанското управление.

Парламентът не може да се разпусне сам, посочиха в обръщението си народните представители, и затова президентът "трябва да  вземе историческо решение" и да прекрати предсрочно пълномощията им, "за да се се бави реформата".

Конституционната реформа, инициирана от Назарбаев, предвижда засилване на властта на парламента, както и неограничен брой мандати за заемането на президентския пост.

Споделяне

Още от Свят