Президентът на Косово е поканена на международна среща в Словакия

Президентът на Косово Атифете Яхяга е поканена на среща на държавните глави на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа в Словакия, предаде Танюг. Съветничката на Яхяга Гарентина Края потвърди за в. "Трибуна", че поканата от словашкия президент Иван Гашпарович е получена в Прищина.

Края каза, че Яхяга ще участва в президентската среща в Словакия на равни начала с останалите 20 президенти на европейски държави. Срещата ще бъде посветена на предизвикателствата, с които се сблъскват страните в този регион.

"Трибуна", цитиран от БТА, оценява, че покана до Яхяга да участва в срещата въпреки факта, че Словакия не е признала независимостта на Косово, говори, че страната домакин все пак приема факта на съществуване на Косово като независима и суверенна държава.

Срещата в Братислава е планирана на 12 и 13 юни. Освен поканените 21 президенти ще участват и представители на ЕС, САЩ и на редица европейски и международни организации.

Планираната за този уикенд среща на върха на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Македония бе отменена, след като държавните глави на Албания и Хърватия отказаха участието си. Причина за отказа бе, че по настояване на три от страните членки на ПСЮИЕ домакините не бяха поканили Атифете Яхяга.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани