Президентът на Косово Хашим Тачи е обвиняем за военни престъпления

Президентът на Косово Хашим Тачи е обвиняем за военни престъпления

Президентът на Косово Хашим Тачи е обвиняем за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предявени му от Специализираната прокуратура в Хага.

Обвинителният акт съдържа 10 точки, в които Хашим Тачи, бившият председател на парламента Кадри Весели и още няколко бивши членове на Армията за освобождение на Косово (АОК) са обвинени конкретно в убийства, преследване и измъчване на хора, се казва в съобщение на Специализираната прокуратура

Сред престъпленията, за които е обвинен косовският държавен глава и бивш командир от войната за независимост срещу Белград от 1998-а - 1999-а година, са близо 100 убийства.

Обвиненията са били повдигнати още през април, но бяха оповестени в сряда, 24 юни.

Имената на убитите около 100 души са известни и те са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници.

"Обвинителният акт е резултат от продължително разследване и отразява убеждението на прокуратурата, че може да несъмнено да докаже всички съдържащи се в него обвинения", се казва в съобщението.

То идва дни преди планираната визита на Тачи в САЩ за разговори с лидерите на Сърбия за нормализиране на отношенията – това е едно от ключовите условия на ЕС към всяка страна, която иска да се присъедини към Съюза. Преговорите се водят с посредничеството на Вашингтон.

Специализираният трибунал за Косово е финансиран от ЕС. Ръководи се от законите на Косово, но е съставен от международни съдии и прокурори, а начело на институцията е българката Екатерина Трендафилова.

Трибуналът се помещава в холандския град Хага, включително за да се осигури защита на свидетелите. Преди създаването на съда имаше случаи на сплашване на свидетели по някои разследвания, свързани с високопоставени бивши служители от АОК, отбелязва Ройтерс.

До момента нито един от вишестоящите представители на АОК не е бил обвинен във военни престъпления. Няколко висши членове на сръбските сили за сигурност бяха обвинени и поставени зад решетките за военни престъпления по време на конфликта в Косово след присъди, постановени от друго съдилище – вече несъществуващият Международен трибунал на ООН за бивша Югославия.

Хашим Тачи (52 г.) ръководи антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 1990-те години.

Подобно на много други съвременни косовски политици, той имаше важна роля в събитията, изправили етническите албанци срещу сърбите в тогавашната сръбска провинция. Кръвопролитният конфликт завърши с намеса на НАТО в подкрепа на сепаратисткото движение и стартиране на 78-дневни бомбардировки срещу сръбски цели в Косово и в Сърбия.

Преди по-малко от година премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като получи призовка от същия съд по подозрение във военни престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?