Президентът на Ливан обеща да работи за съставяне на правителство от технократи

Мишел Аун

Ливанският президент Мишел Аун призова да бъде съставено правителство от министри, които се назначават поради своята компетентност, а не заради политическата си принадлежност, предаде Ройтерс.

Аун заяви това в 15-ия ден на масови протести в Ливан срещу управляващите, обвинени в корупция и некомпетентност, и два дни след оставката на премиера Саад Харири под натиска на улицата.

"Министрите ще трябва да се избират според компетентността си, а не според политическата си принадлежност, защото Ливан се намира в критична точка, особено по отношение на икономиката, и отчаяно се нуждае от хармонично правителство, което може да е продуктивно", каза Аун в телевизионно обръщение. Той обеща да работи за съставянето на кабинет, който да отговаря на исканията на ливанците.

Протестиращите искат експертно правителство и да се сложи край на системата, по която държавните постове се разпределят по признака на вероизповеданието. Те настояват и за пълно подновяване на политическата класа, която е същата от края на гражданската война (1975-1990 г.).

След края на обръщението на президента протестиращите в центъра на Бейрут скандираха един от основните си лозунги "Всички значи всички", тоест да напуснат всички управници без изключение.

"Махни се, махни се, ти докара всички до глад" и "Народът иска падането на режима", скандираха още демонстрантите, които следяха на огромен екран речта на президента, който е критикуван наравно с останалите управляващи политици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?