Президентът на Македония няма да гласува на референдума за името

Президентът на Македония няма да гласува на референдума за името

Президентът на Македония Георге Иванов заяви, че няма да гласува на предстоящия референдум за името, тъй като според него той съдържа идеи, застрашаващи идентичността на страната му, съобщават местните медии, цитирани от БГНЕС.

"Два пъти получих доверието на гражданите, за да не позволя промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име, да не приемам идеи и предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. Не отстъпвам от това мое обещание. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам", заяви Иванов пред Обединената македонска диаспора в американския град Детройт.

На този фон премиерът Зоран Заев отново увери сънародниците си, че договорът с Гърция, който предвижда и промяна на името на Македония не вреди на националните интереси. В подкрепа на референдума се обяви и президентът на Франция Еманюел Макрон във видеопослание до гражданите на Македония. Единстшеният ешропейски лидер, който подкрепи отхвърлянето на името Северна Македония, е унгарският премиер Виктор Орбан

Седмица преди допитването лидерът на опозицията в Македония Християн Мицкоски поиска телевизионен диспут с премиера Зоран Заев за бъдещите конституционни промени, които трябва да се гласуват от парламента на страната след референдума.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят