Президентът на МОК обяви политика на "нулева толерантност" към допинга и корупцията

Три дни преди официалното откриване на игрите в Атина Международният олимпийски комитет отново афишира "нулева толерантност" към допинга и корупцията в спорта. "Неетичното поведение на отделни лица няма да се отрази на цялата наша организация", каза президентът на МОК Жак Рох пред 120 члена на МОК в първия ден на 116-та сесия на МОК. Жак Рох добави: "Никоя организация не е съвършена". Рох каза това три дни след като МОК реши да лиши временно Иван Славков от всички права, прерогативи и функции, произтичащи от неговото членство в комитета, докато тече разследване по случая, разгласен от телевизионното предаване "Панорама" на ББС във филма "Да купиш игрите". Жак Рох изрази увереност, че Гърция ще проведе "прекрасни игри", които ще ознаменуват връщането на игрите към техните корени.

"Ние изпитваме доверие към способностите на нашите гръцки приятели да организират прекрасни игри, които ще ознаменуват връщането към техните извори и които вече оставиха забележително урбанистично наследство", заяви на церемонията по откриването на 116-та сесия на МОК президентът на комитета Рох.

Участниците в 116-та сесия на МОК бяха приветствани топло от президента на Гърция Константинос Стефанопулос и от президента на Организационния комитет на Атина 2004 Яна Ангелопулос-Даскалаки. Президентът Стефанопулос подчерта, че Гърция се е заела с организацията на олимпийските игри с любов и с пълното съзнание за сериозността на това голямо спортно събитие. "Гърция иска да покаже, че нейното древно наследство намира израз в съвременното лице на сегашна Атина", заяви президентът на Организационнния комитет на Атина 2004 Яна Ангелопулос-Даскалаки.

Споделяне

Още от България