Президентът на МОК разкритикува политиците, бойкотиращи игрите

Томас Бах

Зимните олимпийски игри в Сочи са чисто спортно събитие, което не бива да бъде използвано от непоканени гости да трупат политически точки, заяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК), германецът Томас Бах, цитиран от Ройтерс във вторник. Имайки предвид поредицата световни лидери, които отказаха публично да посетят игрите, Бах каза в олимпийската столица, че някои от тях дори не са били поканени.

"Трябва да видим, че имаше няколко политици, чийто принос в борбата за добра кауза съдържаше публично отказване от покани, които не са получавали", заяви президентът на МОК.

Президентът на Франция Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън и германският президент Йоахим Гаук бяха сред тези, които обявиха, че няма да присъстват на Олимпиадата, без да посочат причини за това. Отсъствието им обаче се оценява като знак на несъгласие със закона за забрана на пропагандата на хомосексуализма в Русия. САЩ пък изпращат в Сочи делегация, водена от бивш министър и включваща трима души с явна гей ориентация, сред които легендата на женския тенис Билли Джин Кинг.

"Много сме благодарни на мнозината политически лидери по света, които разбират и уважават силата на спорта, знаят позитивния ефект на спорта за образованието, здравето и единственото на обществата", каза още избраният през септември Бах.

"Благодарни сме на тези, които уважават факта, че спортът може само да допринесе за развитието и мира, ако не бъде използван за политически разногласия", добави той.

Изказването му бележи остър завой от позицията на предшественика му на поста - Жак Рох, който избегна директно да коментира политическите реакции в навечерието на игрите.

"На останалите политически лидери им казваме: моля разберете какви са нашите отговорности и какви са вашите. Имайте куража да адресирате вашето несъгласие с мирен директен политически диалог, не на гърба на спортистите. По мое убеждение това е във ваш дългосрочен политически интерес", каза Томас Бах.

Споделяне

Още от Спорт