Президентът на Молдова подаде оставка

Молдовският президент Владимир Воронин официално обяви в петък, че подава оставка. Той съобщи това в телевизионно обръщение, обяснявайки, че "с тежко сърце предава управлението в страната в ръцете на новата власт". Заедно с Воронин оставка подават всички в управленския му екип.

Президентът изтъкна успехите на Молдова през 8-те години управление и заявил, че не приема пътя, по който се кани да тръгне новите управляващи.

"Не вярвам, че политици, които се обединиха единствено на базата на отрицанието и пълното очерняне на тяхната страна са способни да предложат на обществото позитивна програма", заяви Воронин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Преди да се оттегли от поста си, той подписа указ за освобождаване на премиера Зинаида Гречани и на седем министри, които бяха избрани за депутати. За временно изпълняващ длъжността министър-председател е назначен министърът на правосъдието Виталий Пирлог.

Самият Воронин също става член на парламента, където ще оглави фракцията на преминалите в опозиция комунисти. Според конституцията на Молдова при оставка на президента неговите функции се поемат от председателя на парламента.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?