Президентът на Перу подаде оставка, за да избегне импийчмънт

Президентът Кучински

Президентът на Перу Педро Пабло Кучински подаде оставка малко преди гласуване в парламента за негов импийчмънт, което той вероятно щеше да загуби, предаде ДПА.

В телевизионно обръщение 79-годишният Кучински заяви, че е направил всичко по силите си въпреки постоянни атаки от опозиционната партия "Народна сила", която по думите му е създала "обстановка, в която е невъзможно да се управлява".

Натискът над Кучински нарасна, след като четирима от 14-те депутати на собствената му партия го призоваха да се оттегли.

Парламентът щеше за втори път слез декември да гласува за импийчмънт на президента заради връзките му с корумпираната бразилска строителна компания "Одебрехт".

През декември Кучински оцеля на поста си, но този път главната опозиционна партия "Народна сила" показа видеозаписи, в които съюзници на президента се опитват да убедят депутат да гласува против импийчмънт в замяна на инфраструктурни проекти в избирателния му район.

Вицепрезидентът Мартин Вискара ще положи клетва като президент утре, вероятно около 16-17 ч. по Гринуич, предаде Ройтерс.

Опозиционният депутат Луис Галарета, който е председател на парламента, съобщи, че всички парламентарно представени сили са се съгласили да приемат оставката на Кучински.

Всички министри от правителството на Перу са написали заявления за оставка в знак на солидарност с президента Кучински, съобщи министърът на труда Хавиер Бареда.

"Щом първият вицепрезидент (Мартин Вискара) встъпи в длъжност (като президент), той ще трябва да назначи свой премиер поради оставката на правителството. Ние сме длъжни да предадем портфейлите си на новите министри. Президентът Кучински ни е назначил и е правилно да напуснем заедно с него", каза Бареда.

Споделяне

Още от Свят