Президентът на Сърбия Борис Тадич подаде оставка, но ще се кандидатира отново

Президентът на Сърбия Борис Тадич подаде оставка, но ще се кандидатира отново

Президентът на Сърбия Борис Тадич реши да прекрати мандата си десет месеца по-рано, за да се проведат президентски избори заедно с парламентарния и местния вот, планира за 6 май, на които Тадич ще се кандидатира отново.

Президентски избори ще бъдат насрочени от председателката на парламента Славица Джукич-Деянович. Тя и ще изпълнява функциите на държавен глава до изборите.

"Ще се кандидатирам на тези избори с много оптимизъм заради положителните тенденции в нашата страна", заяви Тадич, цитиран от агенция Танюг.

Той оцени, че изборите ще бъдат трудни, но и възможност за гражданите да определят по кой път искат да се движат.

"Аз предлагам пътя на европейската интеграция и запазването на целостта на страната", каза още Тадич. "Няма да признаем Косово", заключи той.

Тадич е заявил на съпартийците си, че предпочита да съкрати мандата си, за да спести бюджетни средства и изборът за държавен глава да съвпадне с другия вот. В действителност така той помага на Демократичната партия да привлече допълнителен електорат, след като изостава от опозиционната Сръбска прогресивна партия.

Президентът се избира за период от пет години. Това ще бъдат десетите по ред президентски избори в Сърбия. Съгласно сръбското законодателство един човек не може да заема поста президент повече от два петгодишни мандата. Тадич обаче бе държавен глава на Сърбия и Черна гора, която просъществува до 2006 г., и която на практика се явява друга държава.

Очаква се за президентския пост основен опонент на Тадич, който отново ще е кандидат на Демократическата партия, ще е председателят на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич. Очаква се да се кандидатират и лидерът на коалицията около социалистите Ивица Дачич, радикалът Александар Мартинович и Ищван Пастор, председател на Съюза на унгарците от Войводина.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?