Президентът на Сърбия насрочи предсрочни парламентарни избори на 16 март

Президентът Томислав Николич

Президентът на Сърбия Томислав Николич подписа указ за разпускане на парламента и решение за насрочване на предсрочни парламентарни избори на 16 март, съобщи сръбската държавна телевизия РТС, цитирана от БТА в сряда.

Сръбският премиер Ивица Дачич и първият вицепремиер Александър Вучич вчера връчиха на Николич мотивирано предложение на правителството за разпускане на парламента. Сръбският президент изтъкна постигнатото от правителството и големия брой осъществени цели, за което по думите му всички си дават сметка.

"Хората, които бъдат избрани на парламентарните избори, на една твърда и солидна основа, която бе поставена от това правителство, ще продължат да градят нашата европейска Сърбия, европейски дом, безопасен от престъпност, и дом, който ще изгражда своя икономика и ще извърши реформи", заяви сръбският президент, добавяйки, че на новото правителство предстои много работа.

Президентът подчерта, че Сърбия няма да се спре по време на кампанията и ще функционират всички институции.

Правителството иска да провери своята легитимност. Мисля, че това искаха и опозиционните партии. Смятам, че са създадени условия за честни, свободни и демократични избори, заяви Николич пред журналисти в президентството.

Президентът оцени, че през изминалите две години Сърбия е преживяла огромни промени към по-добро и заслугата за това принадлежи преди всичко на правителството. Той каза обаче, че тежки и болезнени реформи и изпълняване на условията за членство в Европейския съюз предстоят пред държавата. Николич подчерта, че очаква честна и демократична предизборна кампания.

Сръбското правителство мотивира предложението за предсрочни избори с необходимостта да се осигури възможно най-широка подкрепа за реформите и модернизирането на обществото.

Това ще бъдат десетите парламентарни избори от въвеждането на многопартийна система в Сърбия и седмите предсрочни избори. Предишните парламентарни избори бяха през май 2012 г.

Сръбската прогресивна партия - бивши проруски националисти, които се превърнаха в проевропейски реформисти, категорично е най-популярната партия в Сърбия. Техният лидер и вицепремиер Александър Вучич се надява, че предсрочните избори ще му осигурят премиерски мандат и управление без подкрепата на социалистите, чийто лидер Ивица Дачич е настоящ премиер в коалиционното правителство.

Партията на Вучич ще се изправи пред разединена опозиция, водена от прозападната Демократическа партия. Всички социологически проучвания дават на прогресивната партия около 40 процента от гласовете, а демократите се нареждат на второ място с 16 процента.

Вучич, някогашен отявлен ултранационалист, заяви, че иска да ускори болезнените реформи, за да може Сърбия да напредне по пътя на присъединяването си към ЕС.

Сърбия започна преговори за присъединяване към Европейския съюз на 21 януари, но е малко вероятно да стане част от съюза преди 2020 г., отбелязва Ройтерс.

Предизборната кампания ще съвпадне и с началото на преговорите за ново предпазно споразумение с Международния валутен фонд, започващи на 26 февруари. Финансовият министър Лазар Кръстич заяви, че правителството ще води преговорите, но няма мандат да подпише споразумението.

Заради опасения от обществено недоволство редица сръбски правителства от падането на режима на Слободан Милошевич през 2000 г. избягваха осъществяването на радикална структурна реформа, която според икономистите е необходима, за да постави икономиката на стабилна основа.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?