Президентът на САЩ обяви, че Иран не спазва духа на ядреното споразумение

Президентът на САЩ обяви, че Иран не спазва духа на ядреното споразумение

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Иран не спазва духа на ядреното споразумение от 2015 г. и повтори убеждението си, че това е "ужасен текст", предаде Франс прес.

"Лично аз не смятам, че те спазват споразумението, но имаме време, ще видим. Иранците не спазват духа на споразумението и мисля, че ще видите някои много силни неща, ако те не започнат да го спазват", каза Тръмп пред журналисти в голф клуба си в Бедминстър, щата Ню Джърси.

Досега Тръмп не е поставял под съмнение споразумението, смятано за един от най-големите успехи на предшественика му Барак Обама, въпреки че в предизборната си кампания беше обещал "да го скъса" ако стане президент.

Миналия месец Държавният департамент уведоми Конгреса, че Иран спазва условията на споразумението. Според в. "Ню Йорк таймс" Тръмп се е съгласил да удостовери иранското спазване на споразумението едва след дълги спорове с държавния секретар Рекс Тилърсън, министъра на отбраната Джим Матис и други високопоставени съветници за националната сигурност, които са го увещавали да не се оттегля от споразумението, отбелязва ДПА.

Конгресът изисква да бъде уведомяван на всеки 90 дни дали Иран спазва ядреното споразумение, съгласно което Иран трябва да ограничи ядрената си програма до граждански цели, а в замяна на това постепенно се отменят наложените срещу Техеран санкции.

Споделяне

Още от Свят