Президентът на САЩ замина на десетдневна обиколка в Азия

Президентът на САЩ Барак Обама замина за Индия, която е първата спирка от десетдневната му обиколка в Азия. Нейна цел е да защити политическото и икономическо влияние на САЩ в един динамичен регион, съобщава Франс прес в петък.

Обама и съпругата му Мишел се качиха на президентския самолет Еър Форс 1 в 10.05 часа местно време (14.05 по Гринуич) във военновъздушната база Андрюс, на около десет километра югоизточно от Вашингтон.

Президентският самолет ще направи междинно кацане в петък вечер в американската база в Рамщайн, Германия, за да зареди с гориво, след което ще се отправи към Мумбай. Оттам в събота започва тридневната официална визита на Обама в Индия.

Американският президент приключва обиколката си на 14 ноември в Япония, където ще участва в срещата на върха на Организацията на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество (АПЕК). Преди това американският президент ще посети Индонезия и Южна Корея, където ще пък участва във форума на Г-20 и ще се срещне с китайския си колега Ху Цзинтао.

Обиколката илюстрира убежденията на Белия дом, че тази част на света е от огромна важност за просперитета и сигурността на САЩ, отбелязва Франс прес. САЩ и Китай - другата велика сила в региона - имат противоречия по редица въпроси като обезценяването на юана, достъпа до суровини и териториалните спорове на Пекин със съюзници на САЩ като Япония.

Споделяне

Още от Свят