Президентът на САЩ застрашил живота на внедрен в ”Ислямска държава” шпионин

Тръмп получи подкрепа от Путин, Израел реагира сдържано

Доналд Тръмп с руския външен министър Сергей Лавров (ляво) и руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк

Президентът Доналд Тръмп навлиза в поредния си международен скандал, който заплашва отношенията на Вашингтон с един от основните му съюзници - Израел.

Американската телевизия Ей Би Си съобщи, че животът на шпионин, внедрен от Израел в редиците на групировката "Ислямска държава", е бил поставен в опасност, след като Тръмп разкрил секретна информация на срещата си с руски топ дипломати миналата седмица.

Шпионинът предоставил информация за заговор на ИД да свали пътнически самолет, отправил се към САЩ, чрез бомба, скрита в лаптоп. Според представители на американските власти е възможно подобно устройство да премине незабелязано проверките на летищата, отбелязва телевизията.

Информацията е била оценена като достатъчно надеждна, за да започне да се обмисля забрана за внасяне на лаптопи в пътническия салон на всички полети от Европа за САЩ.

Деликатните разузнавателни данни са били споделени със САЩ, при условие че източникът остане засекретен.

През 2015 г. ИД пое отговорността за взривяването на руски пътнически самолет с над 200 души на борда над Синайския полуостров, твърдейки, че бомбата е била скрита в кутия от безалкохолна напитка. Според съветника по национална сигурност към Белия дом генерал Макмастър това оправдава споделянето на информацията с руските дипломати.

"И така, това бе контекстът на разговора, в който бе напълно уместно да се сподели заплахата, станала основа за общи действия и координация", посочи генералът, цитиран от Ей Би Си.

Израел засега не коментира информацията на американската телевизия, но е възможно случаят да хвърли сянка върху доверието между двете страни.

Руският президент Владимир Путин, който на няколко пъти вече се изказа в подкрепа на Тръмп, заяви от своя страна, че американският държавен глава не е предавал секретна информация на Москва.

Тръмп затъва все по-дълбоко заради отношенията му с Русия. Той е изправен и пред обвинение във възпрепятстване на правосъдието заради разкритието, че е притиснал уволнения от него директор на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването за руските връзки на съветника му по национална сигурност Майкъл Флин.

Сдържана официална реакция на Израел, но много въпроси

В сряда официалните представители на Израел не коментираха информацията на Ей Би Си.

Броени дни преди посещението на Тръмп в страната, насрочено за понеделник, израелските служители се въздържат да коментират директно тази съобщения, замесващи страната им в скандала.

Визитата придобива все по-деликатен характер с оглед и на разногласията във връзка с дипломатическия статут на Ерусалим.

Министърът на отбраната Авигдор Либерман посочи в Туитър, че "отношенията в сферата на сигурността между Израел и САЩ, нашия най-голям съюзник, са задълбочени, важни и безпрецедентни по мащаб". "Така ще бъде и занапред", увери той.

Но се въздържа да спомене за възможността американският президент да е разгласил данни, предадени от Израел на САЩ.

Тази информация обаче бе публикувана на първите страници на израелските вестници. Те задават въпроса какви може да бъдат последиците за сътрудничеството в сигурността между Израел и САЩ, ако съобщенията бъдат потвърдени, и дали има риск за израелските разузнавателни служби.

Изданията изтъкват опасността подобни данни да попаднат в ръцете на Иран и на съюзеното с него ливанско шиитско движение Хизбула, което наред с Русия подкрепя сирийския режим.

Иран и Хизбула са сред основните противници на Израел.

Още през януари, преди Тръмп да поеме висшия пост, израелският в. "Едиот ахронот" писа, че американски разузнавачи препоръчали на израелските си колеги да бъдат предпазливи, когато снабдяват с информация следващата администрация в САЩ.

Разузнавачите обяснили, че според тях руският президент Владимир Путин има средства за натиск върху Тръмп, с които би могъл да го изнудва, за да получава информация.

Русия е готова да предостави на Конгреса стенограмата от срещата с Лавров

На този фон руският президент Владимир Путин каза, че Русия е готова да предостави на Конгреса на САЩ стенограмата от разговора между Доналд Тръмп и руския министър на външните работи Сергей Лавров, ако американската администрация няма нищо против.

Путин каза още, че в "САЩ може да се развива политическа шизофрения".

Продължавайки в същия ироничен стил, руският президент каза, че днес е беседвал с външния министър по тази тема.

"Ще трябва да му наложа порицание, защото той не ни каза какви са тези тайни - нито на мен, нито на представители на руските спецслужби", пошегува се Путин.

Путин каза, че американските политици, които според него разпалват "антируски настроения", са или "глупави", или "опасни и безскрупулни". По думите му те "вредят на собствената си страна", отбелязва Асошиейтед прес.

Той заяви, че първоначално Москва сметнала за "забавни" дебатите за руска намеса в американската политика, но сега е "разтревожена, защото е трудно човек да си представи какво могат да измислят по-нататък хората, които раждат подобни безсмислици".

Попитан какво мисли за президентството на Тръмп, Путин каза, че американският народ трябва да прецени това.

Руският президент обаче изтъкна, че представянето на Тръмп може да бъде оценено "само когато му бъде позволено да работи на пълен капацитет" - намек, че някой възпрепятства дейността на американския му колега.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?