Президентът на Словакия подкрепи демонстрация срещу корупцията

Президентът на Словакия Андрей Киска подкрепи неотдавнашните демонстрации срещу корупцията и прикани правителството да се вслуша в общественото недоволство, предаде Франс прес.

"Разбирам публичните демонстрации от последните дни. Те са разбираеми и легитимни, мотивациите им са разумни. Затова правителството трябва да се вслуша в изразеното от народа недоволство", заяви държавният глава в парламента.

Киска направи изказването си ден след демонстрация в Братислава с участието на около 5000 души. На нея редица опозиционни лидери, както и актьори и световноизвестният словашки хокеист Михал Хандзуш изложиха исканията си: забрана на фирмите паравани в сектора на държавните поръчки, закон за материалната отговорност на държавните служители и законово изменение, което да попречи на политиците да вземат пряко решения, касаещи здравния сектор.

Вчерашната демонстрация бе третата от този род. Те бяха организирани като реакция на скандал, предизвикан от закупени от болница скенери на цени доста над пазарните. Аферата, в която се смята, че са замесени представители на партията СМЕР на премиера социалдемократ Роберт Фицо, вече доведе до оставката на министърката на здравеопазването Зузана Зволенска и на председателя на парламента Павол Пашка.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?