Президентът на Световната банка идва у нас да види как се справяме с кризата

Президентът на Световната банка идва у нас да види как се справяме с кризата

Президентът на Групата на Световна банка Робърт Зелик ще бъде в България между 9 и 11 август в рамките на посещението си в три държави от Източна Европа - България, Молдова и Латвия, съобщиха от пресслужбата на банката в София.

В групата на Световната банка влизат няколко институции - Международната банка за възстановяване и развитие (IBRD), предоставяща финансови и консултантски услуги по различни проекти на своите членове, Международната асоциация за развитие (IDA), предоставяща безлихвени заеми и безвъзмездни помощи на най-бедните страни; Международната финансова корпорация (IFC), която се занимава с капиталови инвестиции и предоставяне на заеми, гаранции и консултантски услуги на частния сектор в развиващите се страни и Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите (MIGA), която е застрахователната агенция на Групата на Световна банка за застраховане срещу политически рискове.

Целта на визитата на Зелик е при срещите му на най-високо правителствено и държавно равнище да бъдат обсъдени проблеми на развитието и въздействието на глобалната икономическа криза. Президентът на институцията планира в София да се срещне с президента Георги Първанов, с премиера Бойко Борисов, с министрите на финансите, външните работи, регионалното развитие. Робърт Зелик ще бъде придружаван от еврокомисаря по хуманитарните въпроси Кристалина Георгиева, която до заемане на този пост бе вицепрезидент в Световната банка.

В рамките на визитата си Зелик ще инспектира заедно с регионалния министър Росен Плевнелиев ремонта на пътен участък, включен в Проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура, съфинансиран от Световната банка.

В съобщението за посещението Зелик е цитиран да подчертава, че "инвестициите в инфраструктура, включително в транспортна инфраструктура, са изключително важни за повишаване конкурентоспособността на страната".

Зелик каза още, че очаква "с нетърпение дискусиите по какъв начин Световната банка, в тясно партньорство с Европейската комисия и европейските институции може да подпомогне България да се възползва максимално от съществуващите ресурси”.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?