Президентът на Турция ще се избира пряко, реши парламентът

Президентът на Турция ще се избира пряко, реши парламентът
Турският парламент одобри в четвъртък пакет от конституционни промени, които дадоха възможност президентът на страната да се избира от пряко от народа, съобщи ББС. Реформата бе предложена от управляващата Партия на справедливостта и развитието след като формацията не успя да наложи в парламента своя кандидат за президент Абдуллах Гюл.

Партиите и движенията в страната, които са застъпници на светската държава, обвиняват Гюл, че защитава ислямистки дневен ред.

След като парламентът одобри поправките, те ще бъдат изпратени за одобрение на сега действащия президент, който може да им наложи вето. Общо 370 депутати в 550-местния парламент подкрепиха промените. Срещу тях се обявиха 55 народни представители.

Според политическите анализатори в страната, президентът Ахмет Недждет Сезер най-вероятно ще използва това си право, за да отложи влизането в сила на поправки за след парламентарните избори през юли.

Сезер има 15 дни, за да одобри даден закон или да му наложи вето. Ако той отхвърли пакета, парламентът се очаква отново да гласува текста в същия вид, като тогава президентът вече не може да му наложи вето. Той обаче има възможност да свика референдум за реформите.

Преди гласуването военните в страната предупредиха, че светската държава ще е в опасност, ако Гюл бъде избран за президент. Двете основни светски опозиционни партии на два пъти бойкотираха неговия избор, а конституционния съд го обяви за невалиден поради липса на кворум.

Очаква се Гюл да оттегли своите президентски амбиции. В момента турската опозиция е пред сключването на коалиционно споразумение с цел да се отслаби Партията на справедливостта и развитието, за да не се даде възможност да прокара свой президент.

Въпреки това формацията се реши на мащабна конституционни промени без да се вслуша в предупрежденията, че се правят твърде прибързано. Целта е да се прескочи парламента при избирането на нов държавен глава на Турция.

Споделяне

Още от Балкани