Президентът на Украйна започна кампанията си за втори мандат

Президентът на Украйна започна кампанията си за втори мандат
Украинският президент Петро Порошенко обяви в събота официалното начало на своята кампания за президентските избори на 31 март.
 
Това стана на форум в Двореца на спорта Киев. Проявата бе под засилена охрана на представители на силовите структури, а на нея присъстваха хиляди привърженици на настоящия държавен глава.
 
Порошенко заяви, че има "амбициозна мечта" да превърне Украйна в "регионален лидер, елемент на европейската цивилизация". Той подчерта евроатлантическите стремежи на страната и отбеляза, че "само членство в ЕС и НАТО може да гарантира на Украйна сигурност, независимост и благосъстояние", съобщава БТА.
 
Порошенко, който ще опита да спечели втори петгодишен мандат, обвини Русия, че планира да се намеси в изборите, предаде Асошиейтед прес.
 
Той обяви официално, че ще се кандидатира за втори мандат в края на януари. Много преди това той се опитваше да засили спадащата си популярност като оглави кампанията за независимост на украинската църква от руската православна църква.
 
Въпреки това според социологическите проучвания Порошенко изостава зад комика Володимир Зеленски и бившия премиер Юлия Тимошенко. 
 
Тимошенко загуби от Янукович на президентските избори през 2010 г. и от сегашния президент Петро Порошенко през 2014 г. 
 
Шоуменът Зеленский обяви на 31 декември, че ще се кандидатира за поста. Той го направи във видео, оформено като новогодишно обръщение на президент.  Кандидатурата му предизвика много спорове: едни смятат, че шоуменът е протеже на бизнесмена Игор Коломойски, други подозират, че по този начин той промотира предстоящия сезон на телевизионния сериал "Слуга на народа", в който играе главната роля.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?