Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал

Узбекистанският президент Ислам Каримов е починал на 78-годишна възраст след инсулт, съобщи Ройтерс, като се позова на три дипломатически източника.

"Да, той е мъртъв", казал един от анонимните източници, запитан за Каримов, който е в болница от събота.

По-рано в петък бе съобщено, че Каримов е в критично състояние и че президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев възнамерява да го посети в болницата.

Уважаваната централноазиатска информационна агенция "Фергана" публикува в петък снимки от строежа на гробницата, в която ще бъде положено тялото на починалия държавен глава на Узбекистан. Той ще бъде погребан в родния си град Самарканд, където са погребани и родителите му, съобщава "Индипендънт"

Каримов се възкачи на власт през 1989 година и създаде авторитарен режим, преследвайки опозицията. Той не посочи приживе наследник и пред Узбекистан предстоят дни, в които най-близките до Каримов ще се опитат да завземат властта. Въпросът вероятно ще бъде решен между много малка група хора при затворени врата. Ако обаче не се стигне до бързо решение, е твърде вероятно Узбекистан да бъде дестабилизиран.

С население 32 милиона души продължителните боричкания за властта ще се отразят тежко на страната, която и сега е цел на въоръжените ислямистки групировки.

Наследството

"Репортери без граници" го наричаха "лешояд", събрат по стил на управление на зимбабвийския президент Робърт Мугабе и на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

Най-кръвопролитна трагедия през управлението на Каримов е разпръсването на демонстрация в град Андижан на 13 май 2005 г. Тогава хиляди излязоха на централния площад с искания за вдигане на жизнения стандарт и граждански свободи. Срещу протеста са изпратени правителствени войски, които откриват огън. По неофициални данни загиват 187 души.

Каримов твърди тогава, че в Андижан е имало опит за ислямистки бунт, но казва, че никой не е давал заповед за стрелба. В чуждестранния печат до ден-днешен се публикуват информации за системни нарушения на човешките права в Узбекистан, сурово потискане на опозиционните нагласи и изтезания на политическите затворници.

Кои са роднините на Каримов?

Той няма синове. Най-известна от семейство Каримови остава по-голямата му дъщеря Гулнара. Навремето тя бе сред най-влиятелните фигури в Централна Азия. Въртеше бизнес, пееше, създаваше собствени модни колекции, представяйки ги по време на "седмиците на модата" в Ню Йорк, поддържаше приятелство с руски и узбекистански олигарси и влияеше върху политиката на баща си.

През 2013 г. обаче дойде краят на влиянието ѝ. На Запад я обвиниха в пране на пари, а в самия Узбекистан я поставиха под домашен арест.

По-малката му дъщеря Лола оглавява благотворителната фондация "Ти не си сам", която подпомага деца, страдащи от пороци на сърцето. Практически пълна тайна цари около жена му Татяна.

Защо Узбекистан е важен?

Узбекистан е богат на природни ресурси, изнася петрол и газ, влиза и в петорката на най-големите производители на памук. Страната е на четвърта позиция в света по доказани запаси от злато, а по добив - на девета.

Експертите дават твърде неблагоприятни оценки за бизнес климата в страната. В годишния рейтинг за възприемане на корупцията на международната организация "Трансперънси интернешънъл" Узбекистан редовно е около 150-ото място.

Заради икономическите трудности най-малко 10 процента от трудоспособното население работи в чужбина. Петдесет и осем на сто от гурбетчиите заминават за Русия, останалите се трудят в Казахстан, Обединените арабски емирства, Турция, Южна Корея и в европейски държави.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?