Президентът на Венецуела нареди военни маневри в цялата страна

Николас Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро издаде заповед за военни маневри в цялата страна на 26 и 27 август, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с военна намеса за решаване на кризата във Венецуела, предаде Франс прес.

"Дадох заповед на генералния щаб на въоръжените сили да подготви национални маневри, граждански и военни, за всеобща и въоръжена отбрана на венецуелското отечество", обяви президентът социалист пред свои привърженици, събрали се пред президентския дворец "Мирафлорес" в Каракас.

Той призова сънародниците си да се подготвят "да защитават мира с танкове, самолети и ракети". "Ще победим военната заплаха на северноамериканския империализъм. Никой не може да сплаши венецуелския народ, който е решен да се изправи срещу надменните расисти от САЩ", каза Мадуро. "Тръмп, върви си у дома - нека това да отекне до Вашингтон", продължи той.

Мадуро поиска Учредителното събрание да разследва опозицията, която според него е подкрепила заплахата на Тръмп с военна интервенция, съобщи Асошиейтед прес.

Във Вашингтон говорител на Пентагона заяви, че Белият дом не е поръчвал на министерството на отбраната да подготви сценарии за военна интервенция във Венецуела, въпреки че Доналд Тръмп спомена тази възможност миналата седмица, предаде Франс прес.

"Ако поискат от нас, ние можем да предложим военни варианти под надзора на президента. Но аз не мога да правя предположения, защото не са искали от нас да предлагаме такива варианти", каза говорителят Робърт Манинг.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?