Президентът на Венецуела обвини САЩ, че планират убийството му

Президентът на Венецуела обвини САЩ, че планират убийството му

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини САЩ, че планират убийството му и попита дали неговият американски колега Джо Байдън го е разрешил, предаде Франс прес.

"Дали Джо Байдън е ратифицирал заповедите на Доналд Тръмп да се води Венецуела към гражданска война и да ни убият? Да или не? Питам!", каза Мадуро на военна церемония, докато коментираше посещенията на директора на ЦРУ Уилям Бърнс и на началника на Южното командване на американските въоръжени сили адмирал Крейг Фалър в Колумбия и Бразилия.

"Какво правеха те там? Нашите източници в Колумбия ни уверяват, че са дошли, за да подготвят план, целящ посегателство над моя живот и този на важни политически и военни представители",заяви Мадуро, без да представи доказателства в подкрепа на обвиненията си.

Венецуелският президент често порицава проекти за държавен преврат, военна инвазия или убийство, за които според него са виновни САЩ и съюзниците им като Колумбия и Бразилия, които не признаха преизбирането му през 2018 година.

Също като предшественика си Тръмп, Байдън смята опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен и.д. президент на Венецуела и не признава Мадуро, припомня АФП. Новият президент обаче възприе по-гъвкав подход.

По-рано в пекът беше съобщено, че венецуелската полиция е арестувала Хавиер Тарасона, директор на венецуелската неправителствена организация "Фундаредес", както и трима души от екипа му, предаде Ройтерс.

Групата порицава извършвани според тях от венецуелската полиция екзекуции без съд, жертви на които са станали цивилни. Освен това "Фундаредес" документира злоупотреби и незаконна минна дейност и трафик, извършвани от колумбийски въоръжени групи в граничните райони.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?