Президентът на Венецуела пробва да потуши протестите с ново увеличение на заплатите

Правителството на Николас Мадуро раздаде и безплатни жилища

Президентът на Венецуела пробва да потуши протестите с ново увеличение на заплатите

Президентът на Венецуела Николас Мадуро увеличава заплатите и раздава безвъзмездно жилища в опит да парира протестното движение, което призовава за отстраняването му от власт, предадоха Асошиейтед прес и ДПА в понеделник.

В неделното си телевизионно предаване Мадуро съобщи, че от 1 май минималната заплата се увеличава с 60%. Така работниците ще получават минимум 200 000 боливара на месец, включително субсидии за храна. Официално тази сума се равнява на около 280 долара, но на черния пазар тя се разменя за по-малко от 50 долара.

Мадуро напомни, че това е трето увеличение за тази година и 15-ото за последните четири години. Трицифрената инфлация във Венецуела (720% за 2016 г. според МВФ) обаче изяжда спестяванията на работещите. Междувременно правителството предаде и ключовете от стотици нови апартаменти на обитателите им.

Близо 30 души станаха жертва на насилието при протестите с искане Мадуро да се оттегли. Критиците на президента твърдят, че той потъпква демократичните норми, а Мадуро обвинява опонентите си, че заговорничат за свалянето му.

Супермаркетите във Венецуела обаче са празни, хлебарниците нямат достатъчно брашно за хляб, а питейната вода струва повече от ползващия се с огромни субсидии бензин – най-евтиният в света.

Осем латиноамерикански страни подкрепиха в обща декларация в неделя предложението на папа Франциск за нова посредническа мисия на Ватикана за излизане от кризата във Венецуела, предаде Франс прес.

„Присъединяваме се към изявленията на папата. Евентуален диалог между правителството на президента Николас Мадуро и опозицията трябва да се осъществи при много ясни условия, за да се договори решение на политическата, икономическата и хуманитарната криза, която преживява Венецуела“, посочиха Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Перу, Парагвай и Уругвай.

В същото време Мадуро обвини опозицията, че отказва да води диалог, приветствайки предложението на папата. В международния ден на труда противниците на президента призоваха за нови протести в центъра на столицата Каракас и в цялата страна.

Споделяне

Още от Свят