Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума подаде оставка

Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума подаде оставка

Южноафриканският президент Джейкъб Зума подаде оставка късно в сряда след девет години на власт, информира Ройтерс.


Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) поиска оттеглянето му от поста вчера.

В 30-минутно прощално обръщение към нацията 75-годишният Зума все пак отбеляза, че не е съгласен решението на партията, но като дисциплиниран член му се подчинява.

 

"Служих на народа на Южна Африка по най-добрия начин, на който съм способен. Когато обаче приех преразпределението, разбрах и се задължих да се подчинявам на върховния закон на страната, на констутицията", каза той.

 

В четвъртък парламентът ще избере Сирил Рамафоза за нов президент на Република Южна Африка, съобщи лидерът на парламентарната група на Африканския национален конгрес на заседание на комисия. На същото заседание председателят на парламента заяви, че писмото от президента Джейкъб Зума с оставката му "още е на път".

 

Управляващата в Южна Африка партия Африкански национален конгрес (АНК) приветства оставката на президента Джейкъб Зума, заявявайки, че оттеглянето му носи сигурност на страната, предаде Ройтерс.

"Решението предоставя сигурност на хората в Южна Африка във време, когато икономическите и социални предизвикателства към страната изискват бърз и решителен отговор", заяви заместник генералният секретар на партията Джесие Дуарте.

Зума преговаряше с лидерите на АНК за излизането си от властта повече от седмица, но не успя да постигне споразумение за условията и момента на оттеглянето си. Зума стана президент през 2009 година. Вторият му мандат трябваше да изтече през 2019 година.

Той бе засегнат от корупционните скандали около богатата фамилия Гупта. В сряда сутринта полицията арестува трима души от дома на семейството в Йоханесбург, информира ДПА.
Влиятелната фамилия, която има бизнес интереси в компютърното оборудване, миннодобива, авиацията, енергетиката, технологиите и медиите, е обвинена, че заедно със Зума е оказала влияние върху държавата чрез доходни сделки и дори е повлияла министерски назначения.


Това, което остава след оставката на президента на Южна Африка Джейкъб Зума, е една разбита демокрация, пише в редакционен коментар американският "Ню Йорк таймс".

 

Някогашният герой от съпротивата срещу апартейда се оказа въвлечен в поредица от безсрамни корупционни скандали, което накара управляващата партия - АНК, да си избере нов лидер, за да принуди Зума да се оттегли, пише вестникът.

След като това се случи, въпросът сега е дали АНК - партията на Нелсън Мандела, която има почти пълен монопол върху политиката в Южна Африка след края на управлението на бялото малцинство, може да се очисти и да се възстанови под управлението на новия си лидер Сирил Рамафоза.

 

"Ню Йорк таймс" припомня, че той е един от близките съратници и протеже на Мандела, изявил се по-късно като успешен бизнесмен, а сега е водач на реформаторското крило на партията.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?