Президентът на Южна Африка оцеля във вот на недоверие

Президентът на Южна Африка оцеля във вот на недоверие

Президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума оцеля при вот на недоверие срещу него в парламента на страната вчера, предадоха Ройтерс и ДПА.

Това бе едно от най-сериозните предизвикателства срещу неговото вече 8-годишно управление. 198 депутати гласуваха в подкрепа на Зума, а 177 бяха против. Девет се въздържаха.

Поддръжниците на управляващия Африкански национален конгрес (АНК) посрещнаха с бурни овации и песни в залата съобщаването на резултата от тайния вот.

Предишните опити за отстраняването от президентския пост на Зума заради обвинения в корупция и връзкарство бяха чрез явни гласувания. Смяташе се, че тайното гласуване засилва вероятността той да загуби.

75-годишният Зума, станал обект на редица скандали, благодари на тълпите от свои поддръжници пред сградата на парламента в Кейптаун и остро разкритикува нападките срещу своята партия, в която се вихрят сериозни вътрешни борби.

"АНК е тук, мощен и голям. Трудно е АНК да бъде сразен", каза той, бурно аплодиран. Зума, чиято популярност в последните месеци силно спада, се обяви и срещу "пропагандата чрез медиите, която твърди, че АНК вече не е подкрепян от народа".

"Това съществува само в техните фантазии. АНК е подкрепян от мнозинството в тази страна. Те (критиците) ще разберат това през 2019 г., когато ние ще извоюваме поредната си голяма победа", каза той.

Според най-голямата опозиционна Демократическа партия обаче Зума и неговият АНК "няма за какво да празнуват". "Резултатът от снощния вот, въпреки крехката победа, предизвестява смъртта на АНК, се казва в декларация на ДП.

Споделяне

Още от Свят