Президентът на Южна Корея впечатлен от IT-специалистите ни

Снимка: БГНЕС

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин е предложил на България сътрудничество в IT-сектора, защото чул колко добри са българските специалисти. Това е станало по време на среща между премиера Бойко Борисов и корейския държавен глава, съобщи правителствената пресслужба. Визитата на Борисов в Южна Корея приключи днес. При едно от посещенията си преди дни той бе удостоен с почетен девети дан по таекуондо, след като счупи дъска.

Мун Дже-ин е предложил и по-задълбочено партньорство в туризма. Самият той бил впечатлен от Несебър.

Двете страни имаме голям потенциал да разширяваме практическото сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, отбранителната промишленост, заявил е корейският президент.

Сега нашата задача е на основата на изграденото  политическо доверие да изпълним със съдържание и конкретни практически резултати двустранното сътрудничество, допълнил Борисов. По думите му за България е приоритет привличането на корейски инвестиции и разширяването на българския износ за Република Корея. Той казал, че разчита на съдействието на президента Мун и правителството му да насърчи корейския бизнес да обърне поглед към България.

Борисов е казал, че в България има добър бизнесклимат, ниски данъци и лесен достъп до пазарите на ЕС. Премиерът е заявил още, че страната ни подкрепя търсенето на изход от конфликта на Корейския полуостров по дипломатичен път.

Корейският президент заявил, че България е лидер на Балканските страни, благодарение на отличното ръководство на министър-председателя Бойко Борисов. Мун Дже-ин отбелязал също постигнатия икономически растеж на страната ни сред държавите членки на ЕС, както и високата оценка за проведеното Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?