Президентът на Южна Корея впечатлен от IT-специалистите ни

Снимка: БГНЕС

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин е предложил на България сътрудничество в IT-сектора, защото чул колко добри са българските специалисти. Това е станало по време на среща между премиера Бойко Борисов и корейския държавен глава, съобщи правителствената пресслужба. Визитата на Борисов в Южна Корея приключи днес. При едно от посещенията си преди дни той бе удостоен с почетен девети дан по таекуондо, след като счупи дъска.

Мун Дже-ин е предложил и по-задълбочено партньорство в туризма. Самият той бил впечатлен от Несебър.

Двете страни имаме голям потенциал да разширяваме практическото сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, отбранителната промишленост, заявил е корейският президент.

Сега нашата задача е на основата на изграденото  политическо доверие да изпълним със съдържание и конкретни практически резултати двустранното сътрудничество, допълнил Борисов. По думите му за България е приоритет привличането на корейски инвестиции и разширяването на българския износ за Република Корея. Той казал, че разчита на съдействието на президента Мун и правителството му да насърчи корейския бизнес да обърне поглед към България.

Борисов е казал, че в България има добър бизнесклимат, ниски данъци и лесен достъп до пазарите на ЕС. Премиерът е заявил още, че страната ни подкрепя търсенето на изход от конфликта на Корейския полуостров по дипломатичен път.

Корейският президент заявил, че България е лидер на Балканските страни, благодарение на отличното ръководство на министър-председателя Бойко Борисов. Мун Дже-ин отбелязал също постигнатия икономически растеж на страната ни сред държавите членки на ЕС, както и високата оценка за проведеното Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България