Президентът на застрахователния гигант AIG се оттегля заради съмнителни сделки

Морис "Ханк" Грийнбърг се оттегля тази седмица от поста президент на най-голямата американска застрахователна компания AIG (Американ интернешънъл груп), което ще сложи край на близо 40-годишната му кариера в компанията, предаде АП.

Причината за напускането на Грийнбърг е започналото неотдавна разследване на предизвикващи съмнения сделки в компанията, които не може да са били сключени без неговото знание и съгласие.

В писмо, изпратено чрез адвокат, Грийнбърг уведоми директорите на AIG, че ще се оттегли от поста си, след като се върне от пътуването си в Азия и Европа.

От компанията са уточнили, че управлението ѝ ще бъде временно поето от Франк Зарб.

Преди две седмици Грийнбърг (79 г) беше свален от поста главен изпълнителен директор на компанията, но остана неин президент. Причина за неговото отстраняване бяха разкритията, че той се е опитал изкуствено да подобри финансовото състояние на групировката чрез сделка през 2000 г.

Вчера стана ясно, че Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси на САЩ е изпратила призовки до 12 изпълнителни директори на Ей Ай Джи заради разследването на предизвикващите съмнения сделки.

На 12 април Грийнбърг трябва да даде показания пред главния прокурор на Ню Йорк Елиът Спицър. Прокурорът е поздравил директорския борд на AIG за това, че е взел "трудни решения".

Акциите на компанията поевтиняха с 22%, след като на 14 февруари компанията съобщи, че е получила запитвания от властите за счетоводни операции.

Споделяне

Още от Бизнес