Президентът на Зимбабве похарчи 600 хил. долара за рождения си ден

Мугабе

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе е похарчил за 89-я си рожден ден 600 хиляди долара, предаде ББС, цитирайки местни медии. Не е ясно откъде е дошла огромната сума, при положение, че в хазната на страната в края на януари е имало едва 217 долара, пише Лента.ру.

 

Дни преди отбелязания в събота рожден ден самият Мугабе съобщил пред журналисти, че парите за празника се събирали от членове на младежко движение.

 

Диамантената компания "Мбада дайъмъндс" дарила за празника на президента торта, тежаща 89 кг. В чест на рождения ден на държавния глава били емитирани и юбилейни златни монети.

 

На тържеството по случай рождения ден на Мугабе, състояло се в миньорския град Биндура, присъствали хиляди гости, посочва ББС. В деня преди тържеството всички работници били освободени час по-рано от работа, за да могат да почистят улиците на града.

 

Всъщност рожденият ден на президента на Зимбабве е на 21 февруари, но тържеството било организирано по-късно, "за да се даде шанс на привържениците на Мугабе да изразят своята подкрепа".

 

Робърт Мугабе управлява Зимбабве от 1980 г. През март в страната ще има референдум за нова конституция, а през лятото са насрочени президентски избори, на които ще се кандидатира и Мугабе.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?