Президентът награждава с орден “Стара планина” проф. Огнян Герджиков

Президентът Георги Първанов подписа указ за награждаване на проф. Огнян Герджиков с орден "Стара планина" - първа степен. Това съобщиха от в четвъртък следобед от прессекретариата на президента.

Професор Герджиков получава държавното отличие за изключително големите си заслуги към България и по повод 60-та си годишнина.

Предложението за награждаването е на председателя на Народното събрание Георги Пирински, според когото "удостояването на проф. Огнян Герджиков с предложеното високо отличие ще бъде достойно признание за неговата ползотворна дейност като държавник, за високо оценяваната му научна и преподавателска работа".

По рано през деня на редовното си заседание правителството отправи същото предложение до президента.

Проф. Герджиков е известен с активната си дейност и научни интереси в областта на гражданското право, се казваше в мотивите на правителството. Той е сред най-изтъкнатите експерти по търговско право и участва активно в управлението на България. Преподавател е в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има специализации във Виенския университет и в института "Макс Планк" в Хамбург. Автор е на многобройни монографии и статии в български и чуждестранни издания.

Огнян Герджиков е заемал длъжността първи зам.-декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1993-1994 г. е зам.-ректор на Софийския университет. Председател е на фондация "Св. Климент Охридски" през периода 1996-2000 г. Ръководител е на Катедрата по гражданско-правните науки при Юридическия факултет на университета (1993-1997 г. и от 2000 г. досега). От 1999 г. е председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камера, която длъжност заема и до днес.

В периода 1997-2000 г. проф. Огнян Герджиков е член на Комисията по обществени науки при Висшата атестационна комисия към Министерския съвет.

Избран е за народен представител и за председател на 39-то Народно събрание, като заема тази длъжност до февруари 2005 г. Огнян Герджиков е народен представител и в 40-то Народно събрание. Председател е на Комисията по правата на човека и вероизповеданията и е член на Комисията по правни въпроси.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?