Президентът наложи вето върху изборните промени, ГЕРБ няма да го подкрепи

Радев призова БСП да се върне в залата за новото обсъждане, те отказаха

Румен Радев

Президентът Румен Радев обяви, че налага вето върху изборните промени и призова БСП да се завърне в парламента при повторното им обсъждане. От ГЕРБ предположиха, че социалистите ще се съгласят и ще има "хепи енд", но депутатите от БСП смятат да продължат с бойкота си, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Още преди седмица социалистите настояха да бъдат отменени текстовете, на които Радев наложи вето в понеделник. Те включват не само преференциите, но и ограничаването на машинното гласуване, както и намаляването на възможностите за обжалване на решения на ЦИК, районите и общинските комисии.

"Имаме ясно решение, което гласи, че ще се върнем в парламента при отмяна на скандалните изменения в изборния закон. Ветото дава възможност за такава отмяна. В ръцете на управляващото мнозинство е да я направят. Това са нашите непроменени условия към този момент“, каза по-късно в понеделник зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

От ГЕРБ обаче вече обявиха, че по-скоро няма да подкрепят ветото, което определиха като политическо. Мотивът – те искат да бъде отменена само поправката за преференциите, а ветото е „с по-широк обхват“. А това означава, че исканията на БСП няма да бъдат уважени и тя ще продължи бойкота си.

Решението на социалистите да не послушат Радев е изненада за ГЕРБ, които обвиниха държавния глава, че се държи като лидер на социалистите и се опитва да им осигури "авариен вход“ за връщане в парламента. От партията на Борисов дори прогнозираха, че до края на деня БСП ще приеме предложението "и така ще станем свидетели на един "хепи енд". Което засега явно няма да стане.

Вето върху обезсмислянето на преференциите, но не само

Президентът не връща за ново обсъждане целия законопроект, а само част от текстовете.

Очаквано налага вето на обезсмислянето на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Но и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати са и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общинските или на районните комисии, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете си.

"Разразилите се спорове около преференциите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, а и привилегироват партийната воля над тази на избирателите", заяви Радев в изявление за медиите.

Той посочи, че законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализирането на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броене на бюлетините.

Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е и актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателите комисии ерозира политически плурализъм, без който няма честни избори“, заяви Радев.

По думите му пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честността на изборите.

В тази връзка налагам вето на посочените промени. Същевременно законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателни списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Това показва непрозрачен и нечестен изборен процес“, каза Радев.

"Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко, постигнато през последните три трудни десетилетия", заяви Радев. И отбеляза, че в рамките на дни едни и същи депутати са обосновавали две противоположни тези за изборното законодателство, което показва, че е търсена политическа целесъобразност.

В крайна сметка все пак, по думите на държавния глава, здравият разум е надделял.

Приетите с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Националния фронт за спасение на България" промени обезсмислиха преференцията, защото завишиха нужния процент за пренареждане на листите от избирателите. Поправката бе приета по искане на ДПС. Тя предизвика остри критики и недоволство, а след разразилия се скандал премиерът Бойко Борисов спешно нареди да бъде върнат старият праг за преференции.

След настояване на премиера започна и процедура по избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Въпреки че ГЕРБ даде заден за промените, от БСП обявиха, че няма да се върнат в парламента, за да не помагат на управляващите с кворума. Повод за решението на социалистите бяха именно поправките в Изборния кодекс.

ГЕРБ видя Радев като лидер на БСП, мотивите на ветото били политически

Единомислието между Радев и БСП по отношение на поправките в Изборния кодекс (ИК) се превърна в основна отправна точка за критики.

Първи за изказването на президента се изказа Борисов. "Когато президентът взима непрекъснато страна на една политическа партия срещу друга, се превръща в политически лидер“, каза премиерът пред журналисти в Египет.

Минути по-късно на извънредна пресконференция депутати от ГЕРБ призоваха БСП да признае Радев за свой формален лидер, за "да не ставаме всички свидетели на театър, който се играе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2“. "Така като ще говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно“, обяви Тома Биков.

Според ГЕРБ държавният глава е наложил вето по политически причини, не е приел съветите на собствения си екип за ветото, а вместо това се е доверил на БСП. "Във ветото под формата на аргументи се произвеждат неправилни интерпретации. Това не е първият случай, в който юристи се опитват да заблудят останалите си колеги и публиката“, каза председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. По думите му нямало актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване. Той подчерта, че ГЕРБ подкрепя ветото единствено в частта му за връщане на стария режим за преференциите.

От партията на Борисов за пореден път отхвърлиха исканията на БСП и Радев още на еврозборите през май да има машини навсякъде. "Система за машинно гласуване има във Венецуела, действията на президента говорят, че той иска да бъде следващият Мадуро“, каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

БСП приветстватветото, но остава извън залата

Социалистите приветстваха решението на Радев да наложи вето не само на преференциите, а и на други текстове от поправките в ИК. Нямало обаче причина да се връщат в залата.

"ГЕРБ не са си взели поука за това какво се случи през последната седмица в парламента. Те готвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото, да избират от него това, което им харесва и това, което не им харесва. Ние няма да участваме в този цирк“, каза Зарков.

Социалистите отхвърлиха обвиненията на ГЕРБ за тясна връзка между тях и президента. "Радев е недвусмислено свързан с държавността и конституцията и го показва всеки ден", обяви Зарков.

От партията на Нинова отново поискаха още за следващите избори да бъде въведено машинно гласуване във всички секции, защото то щяло да „спре фалшификациите“.

"Казват в Европа няма такива неща. В Европа не се купуват избори, в Европа няма ГЕРБ. Там се провеждат честни избори и хората ги правят с бюлетини. В България това не се случва така", каза Георги Свиленски и обвини управляващите, че "искат да манипулират изборите по техен си начин“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?