Президентът наложи вето върху офертата "пребиваване срещу милион лева"

Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето и върна за ново обсъждане в Народното събрание промените в Закона за чужденците, които позволява чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната, ако са направили влог от 1 милион лева.

Държавният глава отбелязва, че подкрепя усилията на всички институции да създават благоприятен климат за привличане на инвестиции, но това не бива да става за сметка на националната сигурност. Промените в закона дават възможност чужденец, гражданин на страна извън ЕС, да получи право на постоянно пребиваване в България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години.

В мотивите за ветото си Плевнелиев припомня, че това не е нова разпоредба за българското законодателство. Подобен текст действаше до началото на 2013 г., когато бе отменен по съображения за защита на националната сигурност. Държавният глава посочва, че специалните служби са предоставили данни за съществуващи порочни практики за заобикаляне на закона.

Приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит. Така може да се стигне до въртележка, защото парите от кредита от своя страна могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване.

"Парите формално са вложени в кредитна институция, но с това не се постига реален ефект върху икономиката", се отбелязва в мотивите за ветото.

Росен Плевнелиев допълва, че би подкрепил идеи за привличане на инвестиции, но стига да има ясни гаранции, че законът няма да бъде заобиколен. В случая промените, върху които е наложено вето, не дават подобни гаранции и не се създават условия за насърчаване на реални инвестиции в икономиката.

Върнатите за ново обсъждане разпоредби засягат и придобиването на българско гражданство. Една година след получаване на статут на постоянно пребиваващ лицето ще може да стане български гражданин при облекчени условия, като увеличи инвестицията до 2 млн. лева. Така слабостите на законодателството за придобиване на статут на постоянно пребиваващ чужденец се пренасят и по отношение на облекченото придобиване на българско гражданство, смята президентът.

Според държавния глава, преценката за това дали да се даде гражданство, или не, не може и не трябва да почива само на финансови аргументи.

"В правомощията на законодателя е да създава облекчен ред за придобиване на гражданство по натурализация, но водещи трябва да бъдат заслугите на лицето към България и интересът, който държавата има от това. Гаранциите срещу злоупотреби с право при придобиване на българско гражданство са изключително важни", се казва в мотивите на ветото.

Плевнелиев напомня, че освен български гражданин, чужденецът става и гражданин на ЕС, получавайки право на свободно придвижване из целия съюз.

България като държава-членка на Съюза, която иска да стане част от Шенгенското пространство, има своите задължения и отговорности, налагащи създаването на ефективни гаранции срещу заобикалянето на закона", се казва в мотивите за ветото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?