Президентът насрочи евроизборите за 26 май

Президентът насрочи евроизборите за 26 май

Президентът Румен Радев насрочи изборите за Европейски парламент на 26 май, неделя, който е третият от почивните дни по случай Деня на славянската писменост и култура 24 май.

Според споразумението, постигнато на Европейския съвет на 20 март, изборите за Европейски парламент трябва да се проведат във всички страни членки между 23 и 26 май. Всяка страна в ЕС има право да избере дата в този период.

Предизборната кампания у нас трябва да започне месец преди датата на вота - на 26 април, което тази година съвпада с Разпети петък и е началото на поредица от почивни дни. 1 май - Деня на труда също е почивен ден, но тогава БСП провежда традиционното си шествие в София. 

През 2014 г. в България евровотът беше на 25 май. Датата беше насрочена от президента Росен Плеввнелиев (2012- 2017) на 20 март. На същия ден той назначи и новите членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Към момента обаче парламентът все още не е финализирал процедурата по избора на нова ЦИК, тъй като първоначалната идея на ГЕРБ беше досегашната комисия с изтекъл мандат да проведе евровота, но плановете се промениха под натиска на БСП.

На предстоящите евроизбори трябва да бъдат избрани общо 705 депутати. Съгласно регламента в България трябва да бъдат избрани 17 евродепутати, колкото са и в момента.

Все се още не е ясно дали Великобритания ще има право да гласува, тъй като на 29 март страната трябва да напусне ЕС, но британският парламент вече одобри отлагане на срока.

Споделяне

Още по темата

Още от България