Президентът насрочи ядрения референдум за 27 януари

Президентът насрочи ядрения референдум за 27 януари

Президентът Росен Плевнелиев насрочи ядрения референдум за 27 януари следващата година.

 

Допитването до народа ще бъде с въпрос "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.

 

"Указът е на основание на текст от Конституцията на България, решението на парламента за произвеждане на национален референдум, прието на 24 октомври т. г., и текст от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление", съобщиха от пресслужбата на президентството.

 

Плевнелиев вече се обяви за гарант на референдума и призова да се даде максимална информация на гражданите.

 

Инициатор на всенародното допитване е БСП, която събра над 500 хиляди подписа с въпроса "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене”. Синята коалиция определи питането като противоконституционно, защото се отнася до решения от компетенциите на изпълнителната власт, а ГЕРБ се съгласиха, че въпросът е неконституционен, но вместо да го дадат на Конституционния съд, решиха да го формулират "правилно" и да проведат референдума, за да не бъдат обвинени, че не се вслушват в гласа на народа.

 

След промяната на въпроса от ГЕРБ обявиха, че нямат проблем да призоват симпатизантите си да го подкрепят. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също каза, че ще гласува с "да" на референдума.

 

От Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха, че предстои да подготвят методически указания за провеждане на референдума.

 

Все още не е ясно и колко ще струва допитването, но финансовият министър Симеон Дянков каза след като проектобюджетът за следващата година бе приет от правителството, че в разходната част са предвидени 20-30 млн. лв. за провеждането му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?