Президентът настоя еврореферендумът да е през 2006

Президентът Георги Първанов отново лансира позицията си, че най-добрият срок за провеждане на референдум за членството на България в Европейския съюз е пролетта на 2006 г. Държавният глава е против съвпадането на допитването с редовните парламентарни избори през 2005, но няма нищо против той да е преди президентските, като твърди, че референдумът щял да бъде равно отдалечен от двата вота.

Първанов изрази удовлетворение от "развитието в позициите на партиите от управляващото мнозинство" след първоначалната им остра реакция срещу неговата идея за референдум.

Депутати от мнозинството и министри, които бяха против идеята на Първанов, в последните дни се надпреварват с предложения как и кога да стане допитването до народа, свързано с членството ни в ЕС. Зам.председателката на парламента Камелия Касабова предложи той да се проведе едновременно с парламентарните избори през 2005 година, а външният министър Соломон Паси - след подписването на договора за членство през първата половина на 2005 г., няколко месеца преди изборите. Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков пък заяви, че поне 10 млн. лева ще бъдат спестени, ако евентуален референдум за ЕС съвпадне с парламентарните избори догодина.

Споделяне

Още от България