Президентът настоя той да назначава шефа на "Антикорупция"

Румен Радев солидарен с БСП, че новият орган трябва да разследва, тъй като превенцията не стига

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев за пръв път заяви желанието си той да назначава председателя на бъдещия антикорупционен орган, както предлага БСП, влизайки в пряка конфронтация с ГЕРБ, чийто поректозакон предвижда председателят да се избира от парламента. Държавният глава освен това настоява тази агенция да е с пълноценни разследващи функции - друго важно противоречие с вижданията на правителството, което планира новият орган само да проверява данни за корупция и при възникнали съмнения да ги предава на прокуратурата.

Като се има предвид изразената от ДПС подкрепа за проекта на ГЕРБ, при това с искане за съществен компромис, най-вероятно новият антикорупционен орган ще се окаже поредният "хартиен тигър".

Президентът заяви в петък, че не подкрепя изцяло нито законопроекта на ГЕРБ, нито алтернативния на БСП. По думите му "единият е фокусиран върху превенция и профилактика, а другият повече върху разследване по обвинение".

"За мен трябва да има такива мерки, които да обхващат всичко това и в един закон, и да има и съответните структури, които да го извършат", настоя той.

Относно противоречията около избора на председател на антикорупционния орган, Радев коментира: "Здравата институционална логика наистина диктува той да бъде назначаван с участието на президента. Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика".

ГЕРБ предвижда шефът на антикорупционната комисия да се излъчва от парламента, а ДПС обяви, че споделя това виждане.

Президентът свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в началото на октомври, за да се обсъди работещ модел) за борба с корупцията.

"КСНС е една платформа, където се търси съгласие. Мисля, че има достатъчно аргументи и огромни обществени очаквания, така че нещата да се случат", каза Радев.

По същото време парламентът откри новата си сесия, в която основен приоритет ще е приемането на антикорупционния закон. Магистратски и неправителствени организации обаче разкритикуваха остро проектите и на ГЕРБ, и на БСП.

Президентът искал новата агенция да има разследващи функции

По-късно в петък лидерът на БСП се срещна с Румен Радев и заяви, че са постигнали съгласие по двата най-важни за нея въпроси – президентът да назначава шефа на бъдещата агенция и тя да има разследващи функции: "Президентът заяви, че е готов да поеме тази отговорност. Отличителна черта са и разследващите функции на агенцията. И той, и ние сме на мнение, че органът трябва да има разследващи функции".

По думите ѝ Радев разчитал разговорите да продължат по време на КСНС и да се търси вариант за общ проектозакон, но самата Нинова призна, че не си представя такъв компромис, тъй като двата проекта са с различна философия.

"Те (ГЕРБ-бел.ред.) предвиждат орган, който да не може да разследва, който да има административна отговорност и т.н. Там се събират досега съществуващите органи, но не се предвижда разследване на престъпление по НПК", посочи Нинова.

По думите ѝ предложението на БСП е за истинско разследване със способите на НПК и предаване на веществените доказателства на прокуратурата.

"Президентът ни обърна внимание, че много отдавна вече е заявил, че е необходим единен орган с разследващи функции, ефективен и т.н.", каза още Нинова.

Проектът на ГЕРБ предвижда обединяване в комисия на няколко съществуващи и доказали се като неефективни антикорупционни структури. Комисията би трябвало да извършва проверки и при данни за извършено престъпление следва незабавно да уведоми прокуратурата. Проектът на БСП предвижда създаването на антикорупционна агенция, базирана на дирекция от ДАНС и звено от Сметната палата, която да може да разследва.

И в двата варианта проверките и разследванията на антикорупционния орган стигат до прокуратурата, за която има сериозни подозрения, че е част от корупционния модел в държавата, но пък началникът ѝ има неограничена власт и практически никой не може да го разследва.

Радев очаква комплексен подход с всички необходими мерки

В петък Радев коментира още, че "борбата с корупцията не може да става само с превенция",

"Тя е важна разбира се, но не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки", каза Радев.

Той посочи, че все още не се е произнесъл какъв трябва да бъде този подход, тъй като това е въпрос на дебат.

В отговор на въпрос дали свикването на КСНС за корупцията е контрамярка от негова страна, след като управляващите не изпълниха решението на предишното заседание на КСНС за ускоряване на модернизацията на армията, Радев призна, че е имал подобно изказване, но коментира, че не иска да свързва двете неща по никакъв начин.

"Чакам наистина поне едно практическо решение в сферата на отбраната, за да можем наистина да обсъждаме нещо на този Съвет. Не искам да звучи така, че виждате ли - обсъждането на антикорупционните мерки е резултат от това, че нищо не се предприема в сферата на отбраната. Антикорупционното законодателство, създаването на необходимите структури, са изключително важни стъпки и те са безспорен приоритет на дневния ред“, заяви Радев.

По повод започващия нов политически сезон президентът посочи, че са много нещата, накъдето политиците да насочат вниманието си.

"Във всички сфери очакваме наистина едно законодателство, което да отговаря на обществените очаквания и да се прави така, че да има време обществото да се запознава с това какво се предлага, да има обществено обсъждане и дебати, каза Радев, след като откри новата учебна година във Военната академия в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?